Medical Bytes, Thaimaa Numero 104: Varo lääketieteellisiä neuvoja, joita otat huomioon

Seuraava on vieraiden mielipideartikkeli Doc Martynilta. Hänen mielipiteensä ja neuvonsa ovat täysin hänen omiaan, eivätkä välttämättä ole The Pattaya News Company Limitedin mielipiteitä. Hänen yhteystietonsa löytyvät artikkelin lopusta.

1. Robert, äskettäin eläkkeellä oleva 64-vuotias englantilainen Farang, tuli tapaamaan minua 15. tammikuuta 2024. Hänen turvonneet nilkkansa aiheuttivat hänen kahlaavan, antalgisen (kivun välttämiseksi) kävelynsä.

Hän oli aiemmin huippujalkapalloilija, sitten rakentaja ja nyt hän on laulaja, joka nilkkoja lukuun ottamatta vaikutti suhteellisen terveeltä. Mutta ulkonäkö voi olla petollinen.

Tutkimuksessa: hänen nilkkansa olivat turvonneet ja kipeät, katso kuva 1-4. Hänen sääreensä olivat turvonneet pisteturvotuksesta. Hän oli hypertensiivinen, verenpaine 155/100. Hänen sydämessään oli pansystolinen sivuääni.

Hän oli allerginen penisilliinille.

2. Viimeaikaisissa Medical Bytes -julkaisuissa olen kirjoittanut täydellisen sairaushistorian ottamisen tärkeydestä. Robertin tapauksessa kysyin häneltä, oliko hänellä lapsena reumakuume (RF). "En tietääkseni", oli hänen vastauksensa. Sitten kysyin häneltä, kuinka vanha hän oli, kun hänellä oli allerginen reaktio penisilliiniin; 'noin 5-vuotias'. Kysyin, oliko hän sairas, kun hän sai reaktion. "Erittäin" oli vastaus. Hän muisteli olleensa sairaalahoidossa viikkoja "putket vatsassa/rintakehässä".

Hänen penisilliiniallergiansa, hänen vakavan sairautensa lapsena ja hänen mitraaliläpän vaurioitumisensa ansiosta tein varmuudella diagnoosin reumakuumeesta (RF).

RF:n aiheuttaa kurkun Streptococcal Pyogenes -infektio, katso kuva 5. Se on immuunisairaus, joka alkaa yleensä 2-4 viikkoa kurkkutulehduksen jälkeen. Se voi vahingoittaa niveliä, ihoa, sydäntä ja aivoja. Se vaikuttaa pääasiassa 5-14-vuotiaisiin lapsiin.

Tämä on esimerkki hyvän sairaushistorian, joka on yksi lääketieteen taiteista, merkityksestä. Nykyään oikeaa diagnoosia olisi ollut vaikea määrittää verikokeilla, ultraäänellä, röntgenillä, CT-skannauksella jne. lääketieteen tieteellä.

3. Keskityimme sitten hänen nilkkojensa kipuun ja verenpaineeseen.

Robert oli kärsinyt ajoittaisesta nivelkivusta ja kihdistä noin 10 vuoden ajan. Hänen nykyinen nilkkakipunsa johtui kihdistä. Hänellä oli hyperurikemian aiheuttama tulehduksellinen kihtiniveltulehdus molemmissa nilkoissa, liiallinen virtsahappo veressä: virtsahappo 11.2 mg/l (normaali 0-5.0 mg/l).

Hänen verenpaineensa oli koholla ja huonosti hoidettu. Todellakin, kun hän saapui ensimmäistä kertaa Thaimaahan, hän joutui sairaalaan systolisella verenpaineella yli 230 mmHg!

4. Syy siihen, miksi Robertin verenpainetauti ja kihti niveltulehdus ei ollut hallinnassa: Ennen lähtöään Yhdistyneestä kuningaskunnasta hän oli kihloissa (maksettu etukäteen 500 GBP) 10 hoitoon kiropraktikon kanssa. Kiropraktikko vakuutti hänelle, että selkärangan manipuloinnin avulla hän paranisi kaikki Robertin lääketieteelliset vaivat ja että hänen pitäisi lopettaa kaikki lääkitys. Tämän neuvon mukaisesti Robert lopetti määrätyn lääkityksensä, minkä seurauksena hän joutui thaimaalaisen sairaalan hoitoon ja hänen nilkoissaan vaivautui kihti. Tämä rekisteristä poistettu amerikkalainen kiropraktikko, joka nyt harjoittelee Yhdistyneessä kuningaskunnassa, on uhka ja vaara hänen asiakkailleen.

5. Tässä vaiheessa Robert kysyi minulta kantasoluhoidosta nilkkojensa kihtiin. Hän oli tarjonnut tätä hoitoa Jomtienissa sijaitsevalta klinikalta.

Thaimaa on sopeutunut nopeasti kantasoluhoitoon, erityisesti lääketieteellisen matkailun alalla. Se on nyt "johtajina" Aasiassa. Mutta tulokset ovat anekdoottisia, ja niistä puuttuu empiirinen näyttö. Lisäksi mainosmateriaali on harhaanjohtavaa; katso Thaimaan Regeneration Centerin tarjoama Internet-materiaali "niveltulehdus ja kihti niveltulehduksen hoidosta".

6. Tarkistin ja muutin Robertin lääkitystä. Asianmukaisella hoidolla, kolkisiinilla ja allopurinolilla, hänen kihtiartriittinsa rauhoittui nopeasti. Viiden päivän kuluessa, kun virtsahappokiteet liukenivat, hänen nilkkakipunsa rauhoittuivat, samoin kuin hänen antalginen kävelynsä, mikä poisti kantasoluterapian tarpeen.

hänen hoitonsa kustannukset; 900 THB 3 kuukaudeksi.

Kantasoluhoidon kustannukset; 20,000 XNUMX THB per nilkka per hoito.

7. Robert sai kaksi mielipidettä, jotka olivat virheellisiä ja saattoivat aiheuttaa hänelle vahinkoa.

Ensimmäisen tarjosi kiropraktikko. Kaiken lääkityksen lopettaminen oli syvästi väärä neuvo, joka olisi voinut aiheuttaa vakavan aivohalvauksen, sydänkohtauksen tai jopa sydämen vajaatoiminnan. Mahdollisesti tämä suositus olisi voinut olla kohtalokas.

Toisen tarjosi kantasoluterapeutti. Kantasoluhoidon antaminen kihtiin saattaa parantaa tai ei ehkä parantua kihdin jälkeisiä nivelvaurioita, mutta se ei vähennä kihtiä aiheuttavaa kohonnutta virtsahappotasoa. Siksi hoito olisi epäonnistunut. Lisäksi Robertin omia kantasoluja mobilisoi kihti niveltulehdus; katso Medical Bytes nro 98: "Pidä huolta kantasoluistasi, niin he huolehtivat sinusta", päivätty 9. Siksi hän ei tarvinnut kantasoluhoitoa.

8. Lääketieteessä, kun on kyse rahasta, älä koskaan sokeasti seuraa terapeuttisi neuvoja. Ellet tunne terapeuttiasi ja luota siihen, ole skeptinen. Jos olet epävarma, pyydä aina tieteellistä tietoa mielipiteensä ja hoitoehdotuksensa tueksi. Lääkärillä, jolla ei ole mitään salattavaa, ei ole mitään salattavaa, ja tukevat todisteet tarjotaan vapaasti.

"Varo lääkärin neuvoja, joita kuuntelet."

Lisäys: Viimeisten 6 vuoden aikana Buriramissa asuvana eläkkeellä olevana lääkärinä tarjosin toisia mielipiteitä kaikista lääketieteellisistä asioista. Muutin hiljattain Pattayalle. Kuten tässä tapauksessa, jos asut Pattayan ulkopuolella, tarjotaan puhelinneuvontaa. Avuksi; ota yhteyttä minuun, tohtori Martyn, Facebookissa tai soita Daolle numeroon 095 414 8145.
Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/