Medical Bytes Thailand Numero 101: 82 prosenttia lääketieteellisistä diagnooseista voidaan tehdä pelkästään historian perusteella

Seuraava on vierasartikkeli. Heidän mielipiteensä ja lausuntonsa ovat täysin heidän omiaan. Tietoja kirjoittajasta, tohtori Martynista, löytyy artikkelin alaosasta.

Medical Bytes Thailand nro 101: "82% lääketieteellisistä diagnooseista voidaan tehdä pelkästään historian perusteella"

Julkaistu 16 / 12 / 2023

1. Tarina, kuten Gary, Jessin isä, kertoi: 26-vuotias Jess alkoi tuntea jonkinlaista painetta oikeassa alavatsassaan noin kolme viikkoa sitten (noin 20. marraskuuta). Paineen tunne (ja jostain turvotusta hänen sisällään) kasvoi edelleen. Hieman yli viikko sitten se alkoi tuntua kipeältä ja epämukavalta. Hänellä ei ollut kuumetta.

Perjantaina (1.) se paheni. Hän meni BKK:n sairaalaan Chiang Maihin. Lääkäri sanoi, että se voi olla umpilisäke tai munasarjakysta tai munuaiskivet. Heidän piti tehdä CT-skannaus. Kustannusten (17,000 XNUMX ฿) vuoksi Jess meni Nakornpingin (valtion sairaalan) päivystykseen, jossa he tekivät CT-skannauksen ja verikokeita. He sanoivat, että siellä oli jotain infektion merkkejä, mutta ei umpilisäketulehdusta (tai mitään muuta).

Tiistaihin mennessä hänen tilansa ei ollut parantunut. Hän ei halunnut kokeilla toista satunnaista sairaalalääkäriä. Hän etsi thaimaalaista yleislääkäriä, jolla näytti olevan kokemusta naisten terveydestä ja gynekologisista ongelmista. Naislääkäri määräsi kipulääkettä ja kaksi antibioottia, Cobayn ja Amoxiclav, virtsatieinfektioon, virtsatieinfektioon.

Parin päivän jälkeen (torstai 7. päivä) ei tapahtunut parannusta. Joten hän kokeili Ram Private Hospitalia Chiang Maissa. Lääkäri sanoi, että hän ei voinut nähdä kaikkea CT-kuvassa, erityisesti munasarjat olivat hämärtyneet. Hänen piti tehdä ultraääni. (Kirjoittajan kommentti: Munasarjat näkyivät selvästi TT-skannauksessa! Ultraääntä ei vaadittu. Pidä rahat kasassa!) Jessille kerrottiin, että hänellä oli PID, lantion tulehdussairaus. Häntä kehotettiin lopettamaan antibioottien käyttö virtsatietulehduksensa vuoksi. Hänelle annettiin antibiootti suonensisäisesti (keftriaksoni) ja hänelle määrättiin metronidatsolia (400 mg 3 x päivässä) ja doksisykliiniä (100 mg 2 x päivässä).

5 päivän kuluttua yleislääkärin määräämä virtsaviljelytesti ei osoittanut virtsatietulehdusta.

Sunnuntaina, koska hän ei saanut puhelimessa vastauksia, Jess palasi Ram-sairaalaan virtsatestitulostensa kanssa. Häntä käskettiin tulla keskustelemaan lääkärin kanssa. Mutta sen sijaan toinen lääkäri tutki hänet uudelleen. Uusi lääkäri ehdotti, että se voi olla lihassairaus ja halusi määrätä kipulääkkeitä. Hän mainitsi, että hänellä oli munasarjakystat, mutta ne ovat hyvin pieniä. He veloittivat häneltä 1000 ฿, vaikka kertoivat hänelle, että edellisestä kuulemisesta ei peritä maksua.

Joten, kuten pelättiin, uusi karkaava ja villihanhien takaa-ajo, ei viisaampaa!

2. Gary otti minuun yhteyttä viime sunnuntaina kysyäkseen mielipidettäni. Hän lähetti minulle edellä mainitun tarinan. Pelkästään tämän sairaushistorian perusteella lääketieteellinen seikkailu tässä tapauksessa käy selväksi.

3. A. Alkuperäinen erotusdiagnoosi; Umpilisäkkeen tulehdus, munasarjakysta tai munuaiskivet:

-Aluksi umpilisäkkeen tulehdus aiheuttaa kipua navan ympärillä. Sairauden edetessä kipu siirtyy McBurneyn pisteeseen, katso kuva 1 (kansikuva) Lisäksi umpilisäke heikkenee nopeasti, yleensä 2-3 päivässä, tartunnan saamisen jälkeen, mikä aiheuttaa kuumetta ja merkittävää heikkoutta. Jessin sairauden pitkittynyt luonne, hänen kipunsa jakautuminen ja kuumeen puuttuminen eivät olleet sopusoinnussa umpilisäkkeentulehduksen kanssa.

- Munasarjakystat ovat yleensä oireettomia. Joskus ne voivat aiheuttaa turvotusta ja alavatsakipua ja/tai alaselän kipua. Jessin kipu ei ollut tyypillistä munasarjakystakipua.

- Munuaiskivet aiheuttavat akuuttia vakavaa ajoittaista kolkkikipua, joka säteilee kyljestä nivusiin. Jessin kipu ei ollut tyypillistä munuaisten litiaasille.

Siten Jessin kipua ei aiheuttanut mikään näistä tiloista.

B. Yleislääkärin virtsatieinfektion diagnoosi: Jessillä ei ollut virtsaamistiheyttä, dysuriaa (kivuliasta virtsaamista) tai sameaa virtsaa. Hänellä ei ollut virtsatietulehdusta, mutta hänelle annettiin voimakkaita antibiootteja.

C. PID aiheuttaa kuumetta, emätinvuotoa ja alavatsan/lantion kipua. PID-diagnoosi oli virheellinen, mutta hänen antibioottejaan muutettiin uuden diagnoosin mukaisesti.

4. Jessin lääketieteellinen tarina osoitti, että hänellä ei ollut minkäänlaista infektiota. "Pitkäaikainen" epämukavuus, 2 viikkoa, hänen alavatsansa oikealla puolella viittasi joko paksusuolen, paksusuolen, ongelman tai lantion elinten patologiaan. Hänellä ei ollut ummetusta. Akuutin kivun puhkeaminen 1. joulukuuta viittasi repeytyneeseen oikeanpuoleiseen munasarjakystaan. Tämä väliaikainen diagnoosi tehtiin yksinomaan hänen oireistaan.

5. Hänen patologi- ja radiologian tulokset, jotka saapuivat seuraavana päivänä, vahvistivat alustavan diagnoosin. Lantion CT-skannaus osoitti, että hänellä oli repeytynyt oikeanpuoleinen munasarjakysta, katso kuva 2, jossa oli askitesta, nestettä, Douglasin pussissa, katso raportti 3. Hänen muut testinsä vahvistivat, että hänellä ei ollut veren tulehdusta, katso kuva 4, eikä virtsarakon tulehdus, katso kuva 5, eikä PID.

6. Jessin näki viisi erilaista thaimaalaista lääkäriä, jotka huolimatta siitä, että potilas oli heidän edessään patologia- ja radiologiatuloksineen, kukaan ei kyennyt tunnistamaan tätä suhteellisen helppoa diagnoosia.

7. Diagnoosin vahvisti viimeinen kommentti Jessin CT-tutkimuksen raporttiin: "Minimaalinen askites lantion ontelossa, epäspesifinen". Askites on nesteen kerääntyminen vatsaonteloon. Jessin tapauksessa se oli nestettä lantion ontelossa, eli Douglasin pussissa. Tämä neste tuli hänen repeytyneestä oikeanpuoleisesta munasarjakystasta. Viisi thaimaalaista lääkäriä jätti huomiotta tämän merkittävän radiologisen löydön tai jätti sen huomiotta. Tämä viittaa siihen, että nämä viisi thaimaalaista lääkäriä eivät ymmärtäneet epäspesifisen lantion askitesin merkitystä.

Olen useiden vuosien ajan kirjoittanut Thaimaan lääketieteellisen koulutuksen huonoista tasoista. Kuten aiemmissa MBT-viesteissä keskusteltiin, länsimaiset lääketieteelliset korkeakoulut pitävät Thaimaan lääketieteellisen koulun koulutusta riittämättömänä. Thaimaan koulutetut lääkärit eivät saa harjoittaa lääketiedettä lännessä ilman lisäkoulutusta ja -tutkimuksia.

Tästä huolimatta thaimaalaisten koulutettujen lääkäreiden puutteet eivät muutu, kuten tässä MBT:ssä nähdään, ellei jokaista thaimaalaista lääkäriä pidetä henkilökohtaisesti vastuussa virheistään rahallisella rangaistuksella.

8. "82 % lääketieteellisistä diagnooseista voidaan tehdä pelkästään historian perusteella" (Viite: JR Hampton: Anamneesin keräämisen, fyysisen tutkimuksen ja laboratoriotutkimuksen suhteellinen panos avohoitopotilaiden diagnoosiin ja hoitoon: BMJ, toukokuu 1975.)

Lisäys: Viimeisten 6 vuoden aikana Buriramissa asuvana eläkkeellä olevana lääkärinä tarjosin toisia mielipiteitä kaikista lääketieteellisistä asioista. Muutin hiljattain Pattayalle. Kuten tässä tapauksessa, jos asut Pattayan ulkopuolella, tarjotaan puhelinneuvontaa. Avuksi; ota yhteyttä minuun, tohtori Martyn, Facebookissa tai soita Daolle numeroon 095 414 8145.

Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/