Arkkitehtoninen kiista Thaimaan kunnianosoituksesta Angkor Watille

Vieraileva kirjoittaja Thomas Sinclair, Pembrokeshire Heraldin toimittaja Walesissa. Tarkista ne täältä.

Buriramin maakunnassa Wat Phu Man Fahin temppelikompleksin rakentaminen herättää hienovaraisen, mutta voimakkaan diplomaattisen kiistan naapurimaiden Kambodžan kanssa. Syytökset siitä, että temppeli pyrkii jäljittelemään kunnioitettua Angkor Watia, ovat saaneet molemmat kansat varovaiselle tielle pyrkien säilyttämään kulttuuriperintönsä ja kahdenvälisiä suhteitaan.

Kambodžan kulttuuri- ja taideministeriö sanoo seuranneensa rakennustoimintaa Wat Phu Man Fahissa vuodesta 2021 lähtien kansalaistensa huolen ja vetoomusten johdosta Angkor Watin mahdollisesta arkkitehtonisesta jäljitelmästä, joka on ollut Unescon maailmanperintökohde vuodesta 1992 lähtien. XNUMX ja on Kambodžan kansallisen identiteetin symboli. Ongelmat tuotiin näkyvästi esiin ja mobilisoitiin sosiaalisen median kampanjoissa, kuten #SaveAngkorWat, jotka ilmensivät aitoa huolta kansallisen perinnön säilyttämisestä.

Käsitelläkseen näitä huolenaiheita Kambodžan kulttuuriministeriö toteutti useita toimia, jotka sisälsivät pääasiassa diplomaattisia keskusteluja Thaimaan viranomaisten kanssa, jotta tämä arkaluontoinen asia voitaisiin harkita. Kambodžan viranomaiset ovat ilmaisseet vankan sitoumuksensa suojella esi-isiensä perintöä ja käyttää kaikkia elinkelpoisia keinoja tämän ongelman ratkaisemiseksi ja ratkaisemiseksi. Tämä lähestymistapa kattaa "diplomaattisen sitoutumisen, tekniset tarkastukset, suorat tarkastuspaikat ja kansallisten ja kansainvälisten oikeudellisten puitteiden noudattamisen", kuten ministeriön tiedonannossa todetaan.

Asiantuntijat lähetettiin Wat Phu Man Fah -alueelle, ja he tarkastivat ja neuvottelivat vankalla kannalla Kambodžan kansallisten symbolien jäljittelemistä vastaan.

Ministeriön tiedottaja Sum Mab korosti, että älykäs ja järjestelmällinen lähestymistapa, valppaan seurannan ja diplomaattisten sitoumusten yhdistäminen, on ollut heidän strategiansa tukipilari vuodesta 2021 lähtien. Pyynnöistä huolimatta thaimaa ei ole toimittanut kehittyvän rakenteen arkkitehtonisia suunnitelmia. , mikä tekee arkkitehtonisen ilmeen yksityiskohtaisten arvioiden tekemisestä tällä hetkellä mahdotonta.

Akateemisesta näkökulmasta historian lehtori Sambo Manara tunnustaa kambodžalaisten, erityisesti nuorten, intohimoisen reaktion, joka korostaa sydämellistä huolta kansallisesta perinnöstä. Siitä huolimatta Manara kannattaa harkittuja ja huomaavaisia ​​vastauksia, jotta vältetään mahdolliset haitat Kambodžan ja Thaimaan diplomaattisuhteille. Hän huomauttaa, että Angkor Watin jäljennöksiä on olemassa useissa maissa, mukaan lukien Ranskassa, Kiinassa ja Japanissa, ja Thaimaan nykyinen rakentaminen ei tuota todellista Angkor Watin kopiota, varsinkin kun se on vielä kesken eikä sitä ole tutkittu kattavasti.

Manara tuo ajatuksia herättävän näkökulman esiin korostaen, että muiden kansojen Angkor Watin ihailu ja virkistys voidaan nähdä Kambodžan perinnön yhteisenä arvostuksena, mikäli se ei levitä historiallisia epätarkkuuksia. Hän kannustaa ennakoivaa lähestymistapaa ja ehdottaa, että kambodžalaisten pitäisi "pyrkiä tutkimaan ja esittelemään Angkor Watia maailmalle" puhtaasti reaktiivisten asenteiden sijaan.

Tässä monimutkaisessa ja herkästi tasapainotetussa skenaariossa sekä Thaimaan että Kambodžan seuraavien kuukausien aikana tekemät toimet ja vuoropuhelut vaikuttavat ratkaisevasti arkkitehtuurikiistan ratkaisuun, mikä mahdollisesti muodostaa polun kohti keskinäistä kulttuurista kunnioitusta ja diplomaattista harmoniaa.

Tilaa
Tom Sinclair
Tom on https://pembrokeshire-herald.com/ -sivuston toimittaja ja usein vieraileva kirjoittaja meille, koska hän vierailee usein Thaimaassa ja nauttii kulttuurista ja historiasta.