Thaimaan parlamentti on valinnut edustajainhuoneen puhemiehen

KUVA: Thairath

Kansallinen -

Wan Muhamad Noor Matha Prachachart Partysta on valittu yksimielisesti tulla Thaimaan parlamentin puhemieheksi.

Tiistaina 4. heinäkuuta edustajainhuoneen 500 jäsentä kokoontui eduskuntaan valitsemaan talonpuheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa. Hänen kuninkaallinen majesteettinsa kuningas ja hänen kuninkaallinen majesteettinsa kuningatar avasivat parlamentin virallisesti edellisenä iltana.

Kahden suurimman hallituksen koalitiokumppanin Move Forwardin ja Pheu Thain välisen pitkän kiistelyn jälkeen molemmat pääsivät lopulta sopimukseen äänestävänsä Wan Muhamadia edustajainhuoneen pääpuhemieheksi. Tämä tehtiin kompromissina, koska kumpikaan osapuoli ei alun perin suostunut sallimaan oman ehdokkaansa edustajainhuoneen puhemieheksi, joka on tärkeä rooli, joka vastaa lainsäädännön läpiviennistä parlamentissa.

Wan Muhamad on ollut aiemmin talopuhujana ja on yksi Thaimaan merkittävimmistä muslimipoliitikoista, alunperin kotoisin Yalasta syvän etelän lähellä Malesian lähellä. Hän on 79-vuotias, syntynyt 11. toukokuuta 1944, ja hän on ollut oikeudenmukainen ja puolueeton, minkä vuoksi kaikki osapuolet sopivat lopulta nimittävänsä hänet ratkaisemaan lähes seitsemän viikkoa kestäneen kiistan siitä, kuka ottaisi edustajainhuoneen puhemiehen roolin.

Tämän seurauksena Wan Muhamad on valittu uudeksi edustajainhuoneen puhemieheksi sen jälkeen, kun hän on toiminut ilman vastustusta. Myöhemmin hän kiitti parlamenttia Facebook-tilillään sanoen: "Täytän velvollisuuteni poliittisesti puolueettomasti ja noudatan nöyrästi Hänen Majesteettinsa Kuninkaan antamia ohjeita, jotka on annettu 26. parlamentin jäsenille 3. heinäkuuta."

Wan Muhamad on Wahdah-ryhmän perustaja, pieni eteläthaimaan muslimipoliitikkojen eturyhmä. Hän on ollut mukana Thaimaan politiikassa vuosikymmeniä, ja hän on toiminut myös muun muassa varapääministerinä, sisäministerinä, liikenneministeriönä ja muissa merkittävissä rooleissa. Monet heistä olivat maanpaossa olevan ja kiistanalaisen entisen pääministerin Thaksin Shinawatran hallituksen alaisina.

Häntä pidetään vankkumattomana demokratian kannattajana erityisesti viime vuosina, ja häntä on kiitetty äskettäisistä lausunnoistaan ​​vallankaappauksia vastaan ​​ja viimeisen yhdeksän vuoden aikana olennaisesti sotilaallisesta Juntan hallinnasta, jota alun perin johti väliaikaisen pääministerin Prayut Chan-O-Chan vallankaappaus.

Seuraava askel edustajainhuoneen puhemiehen valinnan jälkeen on asettaa pääministeriäänestyksen päivämäärä parlamentissa, jota on varmasti pidettävä silmällä ja tapahtumaa, jota käsittelemme tiiviisti täällä TPN-mediassa seuraavien useiden viikkojen aikana. Se on mahdollista heinäkuun 13. päivänä tai sen tienoilla.

Viimeisimpien raporttien mukaan Move Forward -puolueen kansanedustaja Padipat Santipada valittiin koalitioon kuuluvien vertaiskansojen toimesta edustajainhuoneen ensimmäiseksi varapuhemieheksi.

Hänellä oli yksi haastaja, Wittaya Kaewparadai Ruam Thai Sang Chart Partysta. Äänestyksen jälkeen Padipat sai 312 ääntä, kun taas Wittaya vain 105. 77 kansanedustajaa pidättyi äänestämästä ja kaksi ääntä ei ollut pätevä.

Tätä seurasi tiiviisti edustajainhuoneen kolmannen varapuheenjohtajan äänestys, jossa Pheu Thai -puolueen ehdokas Pichaet Chuamuangpan voitti ilman haastajaa.

Edustajainhuoneen puhemiehiä koskeva kokous päätyi sitten odotettuihin tuloksiin.

 

Tilaa
Tähtää Tanakornia
Paikallinen uutisten kääntäjä Pattaya Newsissa. Aim on 24-vuotias, joka asuu tällä hetkellä Bangkokissa. Hän on kiinnostunut englanninkielisestä kääntämisestä, tarinankerronnasta ja yrittäjyydestä, ja hän uskoo, että ahkera työ on välttämätön osa jokaista menestystä tässä maailmassa.