Phu Kradueng – Once in a Lifetime

"Kerran elämässä olemme Phu Kraduengin valloittajia", sanoo thainkielinen kyltti, joka tervehtii väsyneitä ja päättäväisiä seikkailijoita, kun he saavuttavat tasangon Phu Kradueng -vuoren huipulla kauniissa Loein maakunnassa Koillis-Thaimaassa. Se on kova, mutta hyvin sujunut vaellus, jossa pääset yli 1000 metriä (3280 jalkaa) noin 5 km:ssä. Vaellus, jonka suorittaminen voi kestää 4–7 tuntia riippuen kuntotasostasi, ottamiesi lepopysähdysten määrästä ja polun olosuhteet.

Munkit suorittavat aamualmuseremonian Pha Nok Khaossa, paikassa, josta Phu Kraduengin songthaews lähtee. Kaikki tämän artikkelin valokuvat ovat kirjoittajan ottamia.

Monet thaimaalaiset näkevät vaellus tämän vuoren huipulle läpikulkuoikeudena, eivätkä he ole läheskään nuoria. Päästyään huipulle heidän täytyy vaeltaa vielä 4 km pitkin onneksi tasaista tasangoa valtavalle leirintäalueelle. Telttoja ja muita retkeilyvarusteita voi vuokrata kohtuulliseen hintaan kansallispuiston päämajasta ennen vaelluksen aloittamista. Näytä vain kuitit leirintäalueelle saavuttuasi (Rajallinen määrä perheille soveltuvia majoja on saatavilla, mutta melkein varmasti tarvitaan varata etukäteen, jotta saat varmasti sellaisen). Vaelluksen rasituksia tekevät kuitenkin paljon siedettävämmät lukuisat taukopaikat, jotka tarjoavat thaimaalaista perusruokaa, kylmiä ja kuumia juomia sekä hyödyllisiä asioita, kuten vaellussauvoja, hattuja ja jopa matkamuistopaitoja.

Kyltti, joka tekee suuret retkeilijät, kun he saavuttavat huipulle. Thaimaan kirjoitus tarkoittaa "kerran elämässä, olemme Phu Kraduengin valloittajia"

Hinnat näillä levähdyspaikoilla nousevat mitä enemmän nouset, mikä on ymmärrettävää, koska korkeammalla olevien myyjien on matkustettava ja kuljetettava tavaroitaan paljon pidemmälle, IMO ei kuitenkaan koskaan pääse lähellekään "repistävää" aluetta. Nyt tässä on se hyvä osa… kantajat tuovat pakettisi puolestasi hintaan 30 bahtia kilolta, luota minuun, se on edullinen, mutta sinun on aloitettava vaellus päämajasta melko aikaisin (noin klo 10 mennessä, kansallispuisto aukeaa klo 6. am) tai joudut kantamaan sen itse, myös se voi saapua muutama tunti myöhemmin kuin sinä, joten varmista, että otat kaikki tarvitsemasi mukaan heti leirintäalueelle saavuttuasi itse. Näky, kuinka kantajat kantavat kuormiaan ylös ja alas vuorelta on vaikuttava, he ansaitsevat rahansa.

Yksi kantajista lähestyy huippua. He kuljettavat 30 kiloa (66 paunaa) leirintäalueelle hintaan 30 bahtia kilolta

Useimmat yöpyvät vähintään 2 yötä vuoren huipulla, koska tämä on vähimmäisaika, joka tarvitaan joidenkin tasangon nähtävyyksien näkemiseen. Thai-tyylistä perusruokaa tarjoillaan valtavan leirintäalueen vieressä olevassa suuressa ravintola-alueella hinnoilla, jotka ovat melko kohtuulliset ottaen huomioon, että kaikki on jouduttu kantamaan vuorelle. Suuri osa tasangosta, mukaan lukien leirintäalue, on myös riittävä 4G-peitto, ja virtapankkeja voi veloittaa yön yli luontokeskuksessa pientä maksua vastaan.

Villinorsuja löytyy tasangolta ja jälkiä niistä nähdään usein, mutta varsinaiset havainnot ovat paljon harvinaisempia, ne pysyvät yleensä tasangon hiljaisemmissa osissa, jotka eivät ole avoinna satunnaisille vierailijoille. Leirintäaluetta ympäröi kuitenkin sähköaita, joka pitää norsuja poissa, mutta ei muita alkuperäiskansojen villieläimiä. Peuroja nähdään yleisesti leirintäalueella ja ne voivat olla hämmästyttävän kesyjä. Villisikojakin näkee siellä joskus, olen nähnyt niitä siellä syömässä ravintoloiden pöytiin asti.

Tämä villisika oli menettänyt pelkonsa ihmisiä kohtaan ja etsi ravintoloista ruokaa

Tärkeimmät päiväaktiviteetit ovat vaellus monille tasangon eteläreunalla sijaitseville kallioiden näköalapaikoille, mutta myös polkupyöriä voi vuokrata, ja ne tarjoavat todellakin ainoan todella käytännöllisen tavan päästä 9 km:n päässä sijaitsevalle Lom Sakin kalliolle sen kuuluisan näköalan vuoksi. auringonlasku ja takaisin leirintäalueelle pimeässä. Polkupyörille on valot ja auringonlaskun retket ovat yleensä ryhmätoimintaa. Juttelin jonkun kanssa, joka myy virvokkeita Pha Yeap Meakin kallion näköalapaikalla, ja hän kertoi minulle, että tältä alapuolella olevan metsän kalliolta näkyy usein pieni lauma villinorsuja, nyt se olisi melkoinen näky!

Itse katselen Pha Mak Dookin kalliolta alkuillasta

Joidenkin polkujen varrella on myös muutamia vesiputouksia, mutta luonnollisesti veden määrä vaihtelee viimeaikaisten sääolosuhteiden mukaan. Toinen suosittu harrastus on 2 kilometrin vaellus, joka alkaa luontokeskuksesta joka päivä klo 5 (ilman lisämaksua) Pha Nok Aenin näköalapaikalle auringonnousua katselemaan. Ne, jotka eivät välitä varhaisesta aloituksesta, palkitaan usein näkymä "Pilvienmerelle" (pilven inversio). Phu Kraduengillä on oma ainutlaatuinen mikroilmastonsa ylätasangolla, ja osa kallioista kaukana olevista poluista muistutti minua jostain, mitä saatat nähdä Yhdistyneen kuningaskunnan metsässä. Siellä voi olla hyvin kylmä, ja vierailijoiden tulee olla valmiita. tämän takia yöllä äskettäin käydessäni pakkasi 7 astetta ja usein on vielä kylmempää. Kun aurinko leikkaa varhaisen aamun sumujen läpi, ilmasto on upea niin patikointiin kuin pyöräilyynkin, ja tämä viileä ilmasto onkin osa syyä siihen, että thaimaalaiset viihtyvät siellä.

Kuvankaunis Anodard Pond, noin 2 km päässä leirintäalueelta

Vaellus Phu Kraduengin huipulle alkaa kansallispuiston päämajasta, joka ei ole liian kaukana valtatiestä 201 matkalla Leoihin. Useimmat ihmiset ajavat sinne ja käyttävät pääkonttorin ilmaista pysäköintialuetta. On myös mahdollista saada bussi Bangkokin Mochitin linja-autoterminaalista läheiseen Pha Nok Khaoon, joka on pieni asutus upean vuorikallion juurella, ja sieltä songthaews (kaksiriviset bussit, kuten Pattayan Baht-bussit) kuljettavat sinut. kansallispuiston päämajaan. Koska bussit saapuvat usein Pha Nok Khaoon hyvin aikaisin aamulla ja lähtevät hyvin myöhään illalla, on suuri ravintola, joka myy valmiiksi valmistettuja aterioita, juomia ja välipaloja ja tarjoaa jopa lepopaikkoja väsyneille matkailijoille.

Ulkomaalaisilta veloitetaan 200 bahtia pääsystä Phu Kraduengin kansallispuistoon, joka toimii edelleen paljon kritisoidun "kaksoishinnoittelun" kanssa, mutta tarjoaa parempaa arvoa kuin monet muut Thaimaan kansallispuistot käytettävissä olevien tilojen, tekemistä ja ajan vuoksi. todennäköisesti vietät siellä. Phu Kradueng on suljettu vierailijoilta sadekaudella (huhtikuun lopusta lokakuun alkuun) ja polut tulevat usein hyvin mutaiseksi ja vesisyiksi rankan sateen jälkeen jopa sen ulkopuolella. Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä Phu Kraduengin kansallispuistoon (+66 42 810 833) saadaksesi päivityksiä ehdoista.

Ruokailualueen pienten ravintoloiden edessä iso sambar-hirvihirvi

Olen tehnyt vaelluksen Phu Kraduengiin nyt 3 kertaa ja nauttinut jokaisesta vierailusta, vaikka lokakuussa 2020 tekemäni vaellus oli mutainen ja liukas tapaus, joten kannattaa pitää sää mielessä vierailua järjestettäessä. Jos sinulla on joustavuutta, suosittelen vierailua keskellä viikkoa, koska leirintäalue on yleensä paljon ruuhkaisempi viikonloppuisin, varsinkin jos se on minkä tahansa lomakauden aikana.

Olen matkustanut Thaimaassa joka vuosi vuodesta 1987 lähtien ja ylläpitänyt YouTube-kanavaa nimeltä “Karlin Thaimaa” joka keskittyy Thaimaan seikkailunhaluiseen puoleen. Laitan videon äskettäisestä vierailusta Phu Kraduengiin, jonka tein Michaelin kanssa "Yritä seikkailupodcast" pian, joka näyttää sekä nousun että jotkin tasangon tärkeimmistä vierailukohteista. YouTube-kanavallani on monia jännittäviä paikkoja Thaimaassa. Tässä on tuore video, jossa on toinen seikkailunhaluinen vaellus Kanchanaburin maakunnassa.