Vieraiden mielipide: Äidinkieleen perustuvan koulutuksen merkitys: lapsille oikeudenmukainen mahdollisuus oppia Thaimaassa

Vieraan mielipide: Sarah Dubreuil, Business Development Manager, Save the Children Thailand 

Somxay Inthasone, koulutustekninen neuvonantaja, Save the Children Thailand

  huhtikuu 23rd vietetään Maailman kirjapäivää, päivää, jolloin juhlitaan lukemista, joka on yksi tehokkaimmista oppimisvälineistä pienille lapsille heidän varhaisvuosinaan. Silti monet Thaimaan lapset, varsinkin köyhistä ja syrjäytyneistä ryhmistä tulevat lapset, eivät saa välineitä ja tukea, joita he tarvitsevat lukeakseen ja oppiakseen tehokkaasti.

  Lapsen ensimmäiset kuusi vuotta ovat nopean muutoksen aikaa, ja varhaiset kokemukset vaikuttavat suoraan hänen aivoarkkitehtuuriinsa. Tämä tarjoaa perustan heidän tulevalle oppimiselle, terveydelle ja käyttäytymiselle. Jos lapset eivät täytä kehityspotentiaaliaan näinä tärkeinä varhaisina vuosina, sillä voi olla välitön ja pitkäaikainen vaikutus heidän tulevaisuuteensa.

  Koulutusmahdollisuuksien demografinen ja maantieteellinen jakautuminen Thaimaassa on erittäin epätasaista. Esimerkiksi Narathiwatin maakunnassa Etelä-Thaimaassa vain 45 % 3–5-vuotiaista lapsista käy esikoulua (valtakunnallinen keskiarvo on 84 %) ja vain kaksi kymmenestä Si Sakhonin piirin esikoulua käyvästä lapsesta. opetetaan kielellä, jota he ymmärtävät. 

  Toinen Si Sakhonissa tehty tutkimus osoitti, että vanhempien ja huoltajien roolista lastensa kanssa vuorovaikutuksessa ei ole riittävästi tietoa ja että paikallisella kielellä on vain vähän luettavaa. Vuonna 2016 Save the Children Thailand suoritti tutkimuksen Narathiwatin ja Takin maakunnissa ja havaitsi, että Narathiwatin provinssin lapset saivat 30–50 % heikommat kuin heidän ikätoverinsa luoteisosassa neljällä arvioidulla osa-alueella: syntyvä lukutaito, ennakoiva laskutaito ja fyysinen kehitys. ja sosiaalis-emotionaalinen oppiminen (IDELA-arviointi).

Eri puolilla Thaimaata on hankkeita, joilla pyritään korjaamaan tätä maantieteellistä koulutuseroa ja tarjoamaan lapsille heidän ansaitsemansa luku- ja oppimismahdollisuudet sekä työkalut. Pelastakaa Lapset -projektit "First Read"- ja "Eat, Play, Love, Read" ovat olleet käynnissä Si Sakhonissa vuodesta 2016 lähtien kumppaneiden Yala Rajabhat Universityn ja Perkasa Foundationin kanssa. Nämä hankkeet perustuvat yksinkertaiseen lähtökohtaan: vanhempien osallistumisen lisääminen hoitoon ja houkuttelevien lastenkirjojen saatavuuden parantaminen kahdella kielellä (thai ja malaiji) parantaa luku- ja laskutaitoa.

Father's Reading -verkoston ja paikallisten kirjailijoiden tuella on luotu useita ilmaisia ​​thai-malaijilaisia ​​lastenkirjoja, jotka ovat ilmaisia download. Kirjat ovat toimineet erittäin hyvin; Vuonna 2021 Save the Children Thailand suoritti arvioinnin, joka osoitti luku- ja laskutaidon lisääntyneen 16 % vuoden 2019 tutkimuksesta. Projektit ovat saaneet kuninkaallisen hyväksynnän, ja hänen kuninkaallinen korkeutensa, prinsessa Maha Chakri Sirindhorn jakoi Kaewta Sangsukille "Erinomainen kirja 3-5-vuotiaille lapsille" ja Rapeepan Phatanavech, "The Story of a" -kirjan kirjoittajille. Big Watermelon” 26. maaliskuutath, 2022.

Tällaisissa hankkeissa hyödynnetään vanhempien valtavaa potentiaalia, kun he ymmärtävät oman voimansa parantaa lastensa elämää ja tulevaisuudennäkymiä ja kuinka kriittistä lukeminen, oppiminen ja positiivinen vanhemmuus ovat näiden tavoitteiden kannalta:

 ”Tyttäreni ja minun välinen suhde on läheisempi kuin koskaan. Nyt tiedän toimintaa ja tapoja leikkiä lapseni kanssa. Hän on myös hyvin sitoutunut ja tyytyväinen koulun opettajan hänelle antamiin peleihin ja satukirjoihin. Nämä toimet ovat tärkeä askel varhaisen oppimisen edistämisessä” – Karim Yahmalae, 58-vuotias Narathiwatista kotoisin oleva isä pohtii suhdettaan tyttäreensä sen jälkeen, kun hän liittyi Eat Play Love Read -interventioon.

  Näiden hankkeiden ja niiden kaltaisten hankkeiden jatkuvuuden ja laajenemisen varmistaminen, joissa korostetaan luku- ja oppimateriaalien saatavuutta sekä myönteisiä kotiympäristöjä ja hoitajia, ottaa myönteisiä askeleita kohti yhtäläisen pääsyn varmistamista Thaimaan koulutusjärjestelmään ja valoisampaa tulevaisuutta kaikille lapsille. Thaimaassa.   

Kuva: Pelastakaa Lapset

Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/