Kädellisten rikas lajien monimuotoisuus on uhattuna ja tarvitsee kiireellistä suojelua, WWF:n raportti sanoo

pieni moottoroitu vene nostaa pientä joen kanavaa, jonka reuna on reunustettu Nypa-palmulla

5. tammikuuta 2022 – 44 eri kädellislajia kutsuvat Suur-Mekongin kotia, mutta niitä uhkaavat yhä enemmän elinympäristöjen häviäminen ja metsästys.

 

"Suur-Mekongin kädelliset: tila, uhat ja suojelutoimet”, uusi WWF:n raportti korostaa lorisien, makakien, langurien ja gibbonien hämmästyttävää monimuotoisuutta viidessä Suur-Mekongin maassa – Kambodžassa, Laosissa, Myanmarissa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Profiloituja lajeja ovat skywalker hoolock gibbon, joka kuvattiin uutena lajina vuonna 2017, ja Popa langur, joka kuvattiin uutena lajina vasta vuonna 2020. Alueelta löytyy 44 kädellislajia, joista 19 on endeemisiä. osoitus alueen hämmästyttävästä biologisesta monimuotoisuudesta, mutta niiden suojelun taso on jyrkkä muistutus niiden kohtaamista vakavista uhista.

Metsien hävittäminen, elinympäristön huononeminen ja villieläinten kaupan ja kulutuksen aiheuttama metsästys ovat pakottaneet monet Suur-Mekongin kädelliset sukupuuton partaalle. Neljäsosa lajeista on luokiteltu äärimmäisen uhanalaisiksi IUCN:n punaiselle listalle, kun taas noin puolet on luokiteltu uhanalaisiksi. Lisäksi viimeisimmät punaisen listan arviot osoittavat lisääntyneen sukupuuttoon kuolemisriskin neljänneksellä kädellisistä verrattuna aikaisempiin vuonna 2008 tehtyihin arviointeihin, kun taas loput eivät osoittaneet niiden sukupuuttoon liittyvän riskin pienenemistä.

"Olemme vaarassa menettää monia kädellislajeja alueellamme, jos ei tehdä tarpeeksi kiireellisesti niiden ja niiden elinympäristöjen suojelemiseksi", sanoi K. Yoganand, WWF-Greater Mekongin alueellinen villieläinten johtaja. "Monet näistä lajeista esiintyvät vain Suur-Mekongissa ja jotkut vain yhdessä maassa tai jopa pienessä osassa maisemaa, mikä tekee niistä erittäin ainutlaatuisia, mutta myös erittäin haavoittuvia ihmisen aiheuttamille uhille."

Tämän alueen kädelliset eivät vain menetä arvokasta elinympäristöään hälyttävällä nopeudella, vaan niitä uhkaa vakavasti myös villieläinkauppa – sekä laillinen että laiton. Niiden liha myydään ruoaksi, osia myydään käytettäväksi perinteisessä lääketieteessä ja eläviä eläimiä markkinoidaan eksoottisina lemmikkeinä tai turistiselfien rekvisiittana. Kädellisten määrä laillisessa villieläinkaupassa – usein käytettäväksi biolääketieteellisessä tutkimuksessa ja farmaseuttisessa testauksessa – on ollut kasvussa, ja kädellisten laillisen kaupan arvoksi arvioidaan 138 miljoonaa US$ vuonna 2015.

Lisäksi tutkimukset ovat ennustaneet, että kaikilla apinoilla sekä Aasian ja Afrikan apinalajilla on suuri riski saada SARS-CoV-2, virus, joka aiheuttaa COVID-19:n ihmisillä. Zoonoosit – jotka ovat peräisin eläimistä ja jotka johtuvat usein villieläinten ja ihmisten välisestä toistuvasta ja vaarallisesta kontaktista kaupankäynnissä – voivat siirtyä takaisin eläimiin, mikä uhkaa entisestään niiden selviytymistä. Reesusmakakit ja pitkähäntäiset makakit, joita molempia esiintyy Suur-Mekongin alueella, saivat SARS-CoV-2-viruksen tartunnan laboratorioissa, ja niille kehittyi samanlaisia ​​COVID-19-oireita kuin ihmisillä.

Onneksi monet organisaatiot, valtion virastot ja paikalliset yhteisöt työskentelevät väsymättä suojellakseen joitain näistä ainutlaatuisista lajeista katoamiselta. WWF suorittaa tutkimuksia joillakin suojelluilla alueilla kädellisten, kuten Nam Pouin kansallisen suojelualueen Laosissa tai Ha Tinh langurissa Thach Hoan alueella Vietnamissa, tarkkailemiseksi. Myanmarissa WWF on työskennellyt kumppaniorganisaatioiden kanssa eristäessään hiljattain rakennettuja voimalinjoja suojellakseen gibboneja sähköiskuilta. WWF:n tukemat partiot riisuvat ansoja aseista ja vapauttavat ansoihin jääneet kädelliset takaisin luontoon Laosin ja Vietnamin Annamiiteilla ja Kambodžan itäisellä tasangolla.

On monia muita suojelujärjestöjä, jotka suojelevat, tutkivat, pelastavat ja ennallistavat alueen ainutlaatuisia kädellisiä. Fauna and Flora International työskentelee laajasti Vietnamissa ja Myanmarissa valvoakseen ja suojellakseen uhanalaisia ​​kädellisiä keskeisillä alueilla. Vietnamin Cuc Phuongissa sijaitseva uhanalaisten kädellisten pelastuskeskus pelastaa ja kehittää uhanalaisia ​​lajeja niiden palauttamiseksi luontoon. The Little Fireface Project tutkii loriseja luonnossa ja pyrkii myös käsittelemään niiden kauppaa lemmikkeinä ja selfie-matkailun rekvisiittana. Organisaatiot, kuten Jahoo Gibbon Camp Kambodžassa ja Gibbon Experience Laosissa, luovat turvallisia tapoja turisteille nähdä ja kuulla kädellisiä luonnossa tavoitteenaan parantaa paikallista taloutta ja toimeentuloa sekä vähentää metsästyspainetta. 

"Jos Suur-Mekongin jäljellä olevat kädelliset aikovat selviytyä ja lopulta toipua elinkelpoiseksi määräksi, hallitusten, kansalaisjärjestöjen, yritysten ja paikallisten yhteisöjen on tehtävä yhteistyötä ja toteutettava kädellisiin kohdistettuja suojelutoimenpiteitä", sanoi Thinh Van Ngoc, WWF:n toimitusjohtaja. -Vietnam. "WWF työskentelee parhaillaan muiden kädellisten kanssa tarkastellakseen kädellisten suojelutoimia Vietnamissa; On toivoa pelastaa nämä uskomattomat lajit, jotka tekevät alueestamme ainutlaatuisen, mutta meidän on toimittava nopeasti ja päättäväisesti.

Kuva: Copyright: © Adam Oswell / WWF-Greater Mekong

Edellinen on lehdistötiedote, joka on julkaistu PR-materiaalissa ja TPN-mediassa lueteltujen organisaatioiden täydellä luvalla. Lehdistötiedotteeseen osallistuvan organisaation lausunnot, ajatukset ja mielipiteet ovat täysin heidän omiaan eivätkä välttämättä edusta TPN-median ja sen henkilökunnan kannanottoja.

Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/