Human Rights Watchin uusi raportti – Thaimaa: Transsukupuolisten ihmisten yhtäläiset oikeudet

KUVA: Prachatai

Bangkok-

Thaimaan transsukupuolisilla ihmisillä ei ole tietä sukupuoli-identiteettinsä lailliseen tunnustamiseen, mikä tekee heistä haavoittuvia erilaisille syrjinnän muodoille, Human Rights Watch sanoi raportissa, joka julkaistiin viime viikon lopulla Thaimaan Transsukupuolisten Alliancen kanssa.

60-sivuisessa raportissa "Ihmiset eivät mahdu laatikoihin: Thaimaan laillisen sukupuolen tunnustamisen tarve" todettiin, että laillisen sukupuolen tunnustamisen puuttuminen yhdistettynä riittämättömään oikeudelliseen suojaan ja laajaan sosiaaliseen leimaukseen rajoittaa transsukupuolisten ihmisten pääsyä elintärkeitä palveluja ja altistaa heidät päivittäisille nöyryytyksille. Thaimaan transsukupuoliset ihmiset sanoivat, että heiltä evätään rutiininomaisesti pääsy koulutukseen, terveydenhuoltoon ja työhön. Thaimaalla on maine kansainvälisenä keskuksena sukupuolen vahvistavan leikkauksen ja transsukupuolisten terveydenhuollon alalla. Mutta tämä maailmanlaajuinen maine hämärtää Thaimaan erittäin rajoitetut lailliset mekanismit transsukupuolisten ihmisten suojelemiseksi kotona.

"Thaimaan transsukupuoliset ihmiset kohtaavat jatkuvasti häirintää ja syrjintää, ja he ovat usein syrjäytyneet koulutuksesta ja työelämästä", sanoi Kyle Knight, vanhempi LGBT-oikeuksien tutkija Human Rights Watchissa ja raportin toinen kirjoittaja. "Thain hallituksen on astuttava väliin ja tehtävä laillisesta sukupuolen tunnustamisesta totta Thaimaassa."

Human Rights Watch suoritti tutkimuksen tätä raporttia varten tammi-toukokuussa 2020 henkilöiden kanssa neljässä paikassa Thaimaassa: Bangkokissa, Trangissa, Chiang Maissa ja Ubonissa. Tutkijat haastattelivat syvällisesti 62 transsukupuolista henkilöä sekä haastattelivat sosiaalityöntekijöitä, tutkijoita ja edunvalvonta- ja palveluorganisaatioiden työntekijöitä.

Thaimaassa on rajoitetut lait, jotka tarjoavat jonkin verran turvaa transsukupuolisille ihmisille, mutta ne jäävät kaukana kattavasta suojasta, Human Rights Watch totesi. Thaimaan lainsäätäjä hyväksyi vuonna 2007 Persons' Name Actin, jonka mukaan transsukupuoliset voivat hakea nimensä vaihtamista. Laki ei kuitenkaan antanut ihmisille mahdollisuutta hakea laillisen sukupuolensa vaihtamista. Nimenmuutospyynnöt hyväksytään yksittäisten ylläpitäjien harkinnan mukaan.

Vuoden 2015 tasa-arvolain nojalla, joka kieltää ihmisten syrjinnän sukupuolen ilmaisun perusteella, lainsäätäjä yritti puuttua joihinkin transsukupuolisten ihmisten kokemaan syrjinnän muotoihin. Hallitus ei kuitenkaan ole onnistunut panemaan lakia asianmukaisesti täytäntöön. Sukupuoleen perustuvan epäoikeudenmukaisen syrjinnän selvittämistä käsittelevä komitea, jolla on valtuudet valvoa lain täytäntöönpanoa, käsitteli 27 tapausta väitetystä transsukupuolisten ihmisten syrjinnästä vuosina 2016–2019. Monissa tapauksissa käsittely kesti yli kolme kuukautta, eikä yksikään kahdeksasta osapuolesta syylliseksi havaittu sai rangaistuksen.

Laillisen sukupuolen tunnustamisen puuttuminen Thaimaassa tarkoittaa, että kaikilla transsukupuolisilla ihmisillä on mukanaan asiakirjoja, joiden sukupuoli eroaa heidän identiteetistään ja ilmaisunsa. Kun transsukupuolisilta ihmisiltä kysytään näitä asiakirjoja, he voivat tuntea itsensä nöyryytetyksi. Joissakin tapauksissa transsukupuoliset ihmiset ilmoittivat, että valtion työntekijät ahdistelivat heitä epäsuhtaisuuden perusteella.

27-vuotias transsukupuolinen mies Bangkokissa kuvaili nöyryytystään yrittäessään korvata kadonneen henkilökortin: "Viramiehet kysyivät, miten sain penikseni… ja onko todella mahdollista tulla transmieheksi." Viranomaiset alkoivat vertailla häntä hänen aikaisempiin valokuviinsa. "Tunsin olevani pilakuva näitä hallituksen virkamiehiä kohtaan", hän sanoi.

Monissa kouluissa on sukupuolikohtaisia ​​pukeutumissääntöjä tai -tiloja, eivätkä opiskelijat pääse kouluun, jos he pukeutuvat tavalla, joka on ristiriidassa heidän laillisen sukupuolensa kanssa, mikä loukkaa heidän oikeuttaan koulutukseen. Sukupuolikohtaisten määräysten jäykkä soveltaminen, mukaan lukien univormut ja sukupuoleen perustuvat tilat, pahentavat transsukupuolisten oppilaiden kiusaamista luokkatovereiden ja opettajien taholta.

"Kun aloin käyttää meikkiä ja huulipunaa koulussa, opettajani moitti minua - soita minulle"tud' [halvettava thaimaalainen termi, karkeasti käännettynä "pedi"], sanoi 25-vuotias transsukupuolinen nainen, joka varttui Ang Thongin maakunnassa Keski-Thaimaassa. Hän uskoi, että he erottivat hänet, koska hänkin oli alkanut kasvattaa hiuksiaan pitkiksi. "Opettajat hakkasivat minua myös koulussa, ja opettajat neuvoivat poikia luokkatovereita kiusaamaan minua", hän sanoi.

Transsukupuolisten ihmisten on myös esteitä saada asianmukaista terveydenhuoltoa. 30-vuotias transsukupuolinen nainen kertoi, että hän oli 20-vuotiaana joutunut sairaalaan umpilisäkkeen tulehduksen vuoksi ja tarvitsi kiireellistä leikkausta. "Minut sijoitettiin miesten osastolle", hän sanoi. "Kaikki tällaiset pahat asiat tapahtuvat minulle, koska asiakirjassani on yksi sana - sukupuolimerkkini."

Monet haastatellut transsukupuoliset ihmiset sanoivat, että syrjintä lääketieteellisissä ympäristöissä esti heitä hakemasta hoitoa kokonaan ja uhkasi heidän henkistä ja fyysistä hyvinvointiaan.

Laillisen sukupuolen tunnustamisen puute haittaa myös transsukupuolisten ihmisten mahdollisuuksia saada töitä, mikä usein johtaa automaattisiin hylkäämiin. Jotkut työnantajat sanoivat, että transsukupuolisia ihmisiä palkattaisiin vain, jos he pukeutuisivat syntymässä määritellyn sukupuolensa mukaan, eivät sukupuoli-identiteettinsä mukaan. Muut työnantajat ilmoittivat työhakemuksissaan, että transsukupuolisia hakijoita ei oteta huomioon. Monet haastatellut ihmiset sanoivat, että he tuntevat olevansa rajoitettuja niche-työhön, kuten kauneusteollisuuteen tai seksityöhön.

Thaimaan hallitus on viime vuosina alkanut tehdä yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan järjestöjen ja Yhdistyneiden Kansakuntien järjestöjen kanssa kehittääkseen laillisen sukupuolen tunnustamismenettelyn. Prosessi on pysähtynyt ja vaatii kiireellistä huomiota, Human Rights Watch sanoi.

Thaimaan hallituksella on tärkeä tilaisuus sovittaa positiivinen globaali maineensa LGBT-asioissa kansainvälisen ihmisoikeuslain mukaisten velvoitteidensa kanssa kehittämällä oikeuksiin perustuvan menettelyn lailliseen sukupuolen tunnustamiseen. Tämän lain pitäisi mahdollistaa transsukupuolisten henkilöiden tunnistaminen sukupuoli-identiteetin perusteella ja heidän laillisen nimensä ja sukupuolensa muuttaminen ilman lääketieteellisiä vaatimuksia.

"Transukupuolisten oikeuksien takaaminen syrjimättömyyteen, koulutukseen, terveydenhuoltoon ja työhön on ensiarvoisen tärkeää kaikille tasa-arvokäsityksille", Knight sanoi. "Vaikka laillinen sukupuolen tunnustaminen ei helpota kaikkia Thaimaan transsukupuolisten ihmisten kohtaamia vaikeuksia, se on ratkaiseva askel kohti tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä."

Katso koko raportti täältä:
https://www.hrw.org/node/380638

Lisää Human Rights Watch -raportteja LGBT-oikeuksista vieraile osoitteessa:
https://www.hrw.org/topic/lgbt-oikeudet

Lisää Human Rights Watch -raportteja Thaimaasta on osoitteessa:
https://www.hrw.org/thaimaa

Edellinen on lehdistötiedote, joka on julkaistu PR-materiaalissa ja TPN-mediassa lueteltujen organisaatioiden täydellä luvalla. Lehdistötiedotteeseen osallistuvan organisaation lausunnot, ajatukset ja mielipiteet ovat täysin heidän omiaan eivätkä välttämättä edusta TPN-median ja sen henkilökunnan kannanottoja.

Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/