Lausunto Pääkirjoitus: ASEANin ja Kiinan suhteet

Seuraava on mielipidetoimitus. Tietoja kirjoittajasta on artikkelin jälkeen.

Maaliskuussa 22 pidetyssä ASEANin ja Kiinan välisen yhteistyökomitean 2021. kokouksessa sekä ASEAN että Kiina sopivat vahvistavansa strategista kumppanuuttaan.

Viime aikoina Kiinan sitoutuminen ASEANin kanssa on lisääntynyt voimakkaasti Kaakkois-Aasian taloudellisen ja strategisen merkityksen vuoksi.

Kiinan ulkoministeri on käynyt kuluneen vuoden aikana jokaisessa Kaakkois-Aasian maassa paitsi Vietnamissa.

Jatkuva korkean tason vuorovaikutus Aseanin kanssa on puhunut paljon Kiinan kunnioituksesta, luottamuksesta ja arvostuksesta Kaakkois-Aasian kumppaneita kohtaan.

Kesäkuussa 2021 ASEANin ja Kiinan ulkoministerien erityiskokouksessa keskusteltiin koronaviruspandemiaa torjumisesta yhdessä. Tällä hetkellä Kiina on toimittanut lääketieteellisiä tarvikkeita ja 100 miljoonaa rokotetta useimpiin ASEAN-maihin.

Osana Kiinan rokotediplomatiaa Kiina on lahjoittanut 29 % kaikista rokotelahjoituksistaan ​​ASEAN-maille. Kiinalla on kiistämättä ollut suuri rooli rokotusasteiden nostamisessa Kaakkois-Aasiassa.

ASEanin ja Kiinan ulkoministerien erityiskokous juhlistaa myös vuoropuhelusuhteiden 30-vuotispäivää ja korostaa Kiinan ja Kaakkois-Aasian kestäviä ja pitkäkestoisia siteitä.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi toisti kokouksessa, että Kiina tulee aina käymään läpi vaikeita aikoja, kuten vuoden 2003 SARS-epidemia ja nykyinen pandemia yhdessä ASEAN-ystäviensä kanssa välittäen ja luottaen toisiinsa. Kiinan ulkoministeri korosti myös, että ASEANin ja Kiinan väliset suhteet voidaan nostaa strategiseksi kumppanuudeksi.

Kiinan yhteiskuntatieteiden akatemian johtaja Xu Liping lisää, että sekä ASEAN että Kiina voivat jatkaa yhteistyötä seuraavien vuosikymmenten aikana muun muassa digitalisaatiossa, ympäristössä ja toimitusketjuissa. On myös syytä huomata, että osana Kiinan Belt and Road -aloitetta Kiina kehittää infrastruktuuria Kaakkois-Aasiassa.

Indonesia on allekirjoittanut onnistuneesti yhteisymmärryspöytäkirjan Kiinan kanssa tiivistä yhteistyöstä teknologian kehittämisessä ja Internetin turvallisuuden takaamisessa.

Osana Kiinan Digital Silk Road -aloitetta Huawei kehittää parhaillaan digitaalista infrastruktuuria Indonesiassa ja tekee yhteistyötä Kaakkois-Aasian osavaltion teknologian arviointi- ja soveltamisviraston kanssa.

Huawei auttaa kehittämään 5G-verkkoja, tekoälyä ja pilvilaskentaa Indonesiassa Indonesian hallituksen tavoitteen mukaisesti luoda innovatiivinen ja digitalisoitunut talous vuoteen 2035 mennessä. Kiinalainen yritys kouluttaa myös noin 100,000 XNUMX Indonesian valtion virkamiestä digitaaliseen lukutaitoon.

Tämä vuosi on varattu ASEANin ja Kiinan kestävän kehityksen yhteistyön vuodeksi. Molemmat osapuolet pyrkivät parantamaan kahdenvälistä yhteistyötä uusiutuvan ja puhtaan energian edistämiseksi, saastumisen vähentämiseksi ja ilmastonmuutoksen kielteisten vaikutusten lievittämiseksi.

Thaimaa on tällä hetkellä nimetty ASEANin kestävän kehityksen yhteistyön koordinaattoriksi. Toukokuussa 27 järjestetyssä ASEANin ja Kiinan korkeiden virkamiesten neuvotteluissa Thaimaan pysyvä ulkoministeri toisti, että ASEANin ja Kiinan välinen yhteistyö kestävän kehityksen aloitteissa ja ympäristönsuojelussa on ensiarvoisen tärkeää.

Kiina voi tehdä yhteistyötä ASEAN-blokin kanssa ASEANin kestävän kehityksen tutkimus- ja vuoropuhelukeskuksen kautta ympäristön suojelemiseksi ja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Vuonna 2020 sekä ASEAN että Kiina ovat toistensa suurin kauppakumppani. Kiinan tullin tiedottaja Li Kuiwen mainitsi tammikuussa 2021, että ASEANin ja Kiinan välinen kauppa on saavuttanut noin 730 miljardia dollaria.

Äskettäin Kiinan kauppaministeriö lupasi tehostaa Kiinan ja Vietnamin välistä taloudellista yhteistyötä, kauppaa ja investointeja.

Jopa pandemian aikana kahden talouskumppanin välinen kahdenvälinen kauppa on lisääntynyt ripeästi, mikä on osaltaan edistänyt molempien maiden taloudellista kehitystä. Kiina on tukenut Vietnamia tuomalla suuria määriä vietnamilaisia ​​vesi- ja maataloustuotteita.

Vuodesta 2013 lähtien Kiina on ollut Singaporen suurin kauppakumppani. Kahdella aasialaisella kumppanilla on aina ollut läheiset taloudelliset siteet.

Singaporen ja Kiinan kahdenvälinen kauppa saavutti noin 136.2 miljardia Singaporen dollaria vuonna 2020, mikä on osaltaan edistänyt Kaakkois-Aasian valtion talouskehitystä.

Singapore on Kiinan keskeinen strateginen kumppani, se sijaitsee strategisella paikalla ja sillä on läheiset siteet moniin Kiinan kauppakumppaneihin.

Kiina odottaa innolla kauppasuhteiden syventämistä Singaporen kanssa ja odottaa, että osapuolten välillä on jatkossakin korkean teknologian teollista yhteistyötä ja Singaporen mineraalipolttoaineiden, kemikaalien ja metallituotteiden vienti Kiinaan lisääntyy vuonna 2021.

ASEAN-China Strategic Partnership Vision 2030 -strategian ja ASEAN Smart City Network -verkoston tukemiseksi Kiina on tehnyt tiivistä yhteistyötä Kaakkois-Aasian kumppaneidensa kanssa korkealaatuisissa älykaupunkiprojekteissa.

Kiina on investoinut älykkäiden kaupunkien infrastruktuurihankkeisiin Kaakkois-Aasiassa, kuten Malesian Forest City Johor Bahru, Myanmarin New Yangon City Development, Filippiinien New Clark City ja Thaimaan Eastern Economic Corridor. Rakentaessaan tätä infrastruktuuria Kiina on hyödyntänyt digitalisaatiota, kuten esineiden Internetiä, tekoälyä ja automaatiota.

On myös vyö- ja maantieliikenteen infrastruktuurihankkeita, kuten Laos-Kiina-rautatie ja Thaimaa-Kiina-suurnopeusjuna.

Thaimaan ja Kiinan välinen rautatiehanke yhdistää Thaimaan Bangkokin ja Ayutthayan Kiinan Kunming Cityyn osana Kiinan Belt and Road -aloitetta.

Tämä kuljetusprojekti parantaa yhteyksiä Thaimaan pääkaupungista Koillis-Thaimaahan, mikä edistää talouskasvua ja luo liiketoimintamahdollisuuksia.

Singaporen varapääministeri Heng Swee Keat mainitsi äskettäin FutureChina Global Forumissa, että Kaakkois-Aasian vakauden varmistamiseksi on ensiarvoisen tärkeää käsitellä erimielisyyksiä ja konflikteja hyvin.

Sekä ASEAN että Kiina ovat aina uskoneet keskinäiseen kunnioitukseen, rauhaan ja vaurauteen ja siihen, että molemmat osapuolet voivat yhdessä luoda parempaa tulevaisuutta kansalaisilleen.

Osapuolet odottavat yhteistyön syventymistä samalla kun ne omaksuvat monenvälisyyden, osallisuuden ja solidaarisuuden. Yksiselitteisesti tulee lisää korkean profiilin kahdenvälisiä tapaamisia, kansanterveysyhteistyötä yhdessä Covid-19-pandemian torjumiseksi sekä talous-, infrastruktuuri-, kestävyys- ja digitaalisia kumppanuuksia.

Epävarmuuden aikoina ASEANin ja Kiinan on entistäkin tärkeämpää tehdä tiivistä yhteistyötä ja varmistaa rauha ja vauraus kansalleen.

Kirjoittajan nimi: Ong Bo Yang

Kansalaisuus: singaporelainen

Profiili: http://www.linkedin.com/in/ongboyang

Elämäkerta

Olen tällä hetkellä kaksoismaisteriopiskelija, pääaineena Master of Science in Program and Project Management Warwickin yliopistossa ja pääaineena Master of Business Administration (MBA) Quantic School of Business and Technologyssa. Olen kirjoittanut 15 julkaisua 11 ASEAN-sanomalehteen, joita ovat Kambodžan The Phnom Penh Post, Malesian Daily Express, Malaysiakini ja The Sun Daily, Myanmarin The Myanmar Times, Singaporen The Business Times, Thaimaan Bangkok Post, Chiang Rai Times ja Pattaya. Uutiset, TPN National ja Vietnamin VnExpress.

Lähettäminen
Käyttäjä Review
1 (2 ääntä)
Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/