Lausunto-Toimitus: Mitä RCEP-sopimus tarkoittaa Aasian ja Tyynenmeren alueella ja sen kumppaneille

KUVA: Thairath

Vieraileva kirjoittaja Ong Bo Yang

Alueellinen kattava talouskumppanuus (RCEP) allekirjoitettiin lopulta marraskuussa 2020, ja siihen osallistuvat 10 ASEAN-maata sekä Australia, Kiina, Japani, Uusi-Seelanti ja Etelä-Korea. Tämä on hyvin monipuolinen yhdistelmä maita, joilla on erilaiset intressit ja prioriteetit.

On tärkeää huomata, että Kiina, Japani ja Etelä-Korea ovat allekirjoittaneet yhteisen kauppasopimuksen ensimmäistä kertaa. Muuten näiden kolmen maan olisi vaikea neuvotella keskenään kauppasopimus.

Neuvotteluja käytiin yli 30, ja ne kestivät lähes vuosikymmenen.

Sopimus on suurin koskaan allekirjoitettu vapaakauppasopimus (FTA), ja se kattaa 30 prosenttia kansainvälisestä bruttokansantuotteesta ja väestöstä.

Kaikki jäsenet nauttivat selvästi RCEP:n eduista, kun otetaan huomioon, kuinka kattava RCEP on.

 RCEP lisää markkinoille pääsyä ja poistaa tariffit noin 90 prosentilta kaupan pidetyistä tuotteista, mikä houkuttelee lisää kauppaa ja edistää investointimahdollisuuksia Aasian ja Tyynenmeren alueella. Alueella olisi myös suurempaa taloudellista yhdentymistä.

RCEP antaa yrityksille mahdollisuuden käydä kauppaa mihin tahansa blokin maahan ilman, että niiden tarvitsee noudattaa kunkin maan erilaisia ​​yksilöllisiä vaatimuksia. Tämä vähentää huomattavasti kaupankäynti- ja transaktiokustannuksia ja käytettyä aikaa sekä parantaa toimitusketjun hallintaa.

Noudatettavana on esimerkiksi vain yksi alkuperäsääntökehys, joka koskee kaikkia RCEP:n jäsenvaltioita. Tämä johtaisi nopeampaan ja suurempiin tavaravirtoihin maiden välillä.

Myös valmistustoiminta ja valmiudet lisääntyisivät, kun valmistusyritykset voivat toimia maissa, joissa työvoimakustannukset ovat alhaisemmat.

Brookings Institutionin tekemät tutkimukset ennustavat, että RCEP kumoaa RCEP:n jäsenten kärsimät tappiot Yhdysvaltojen ja Kiinan välisestä kauppasodasta.

Brookings Institution ennustaa myös, että vuoteen 2030 mennessä RCEP osallistuu kansainväliseen kauppaan 500 miljardilla dollarilla.

Euroopan unioni on usein korostanut Aasian ja Tyynenmeren alueen merkitystä, sillä se on todennäköisesti lähivuosikymmeninä maailmantalouden tärkein kasvun veturi.

Vaikka Euroopan unioni ei ole osa tätä sopimusta, se johtaa lisää kauppamahdollisuuksia ASEANin kanssa.

Koska eri alkuperäsääntöjen kuvaukset yhdistetään yhdeksi, tämä varmistaa, että eurooppalaiset yritykset voivat käydä kauppaa tavaroillaan ja palveluillaan ASEAN-maissa helpommin ja nauttia samalla pienemmistä kustannuksista. Eurooppalaiset yritykset voivat sitten siirtää nämä kustannussäästöt kuluttajille, jolloin he voivat nauttia alhaisemmista tavaroiden ja palveluiden kustannuksista.

RCEP-sopimus on ensimmäinen Kiinan allekirjoittama monenvälinen kauppasopimus, ja se on merkittävä geopoliittinen voitto Kiinalle. Se on erittäin tärkeä suurvallan vaikutusvallan ja pehmeän vallan vahvistamisessa Aasian ja Tyynenmeren alueella, erityisesti Kaakkois-Aasiassa, jossa alue integroituu entistä tiiviimmin Kiinan talouselämään.

DBS:n mukaan Kiina on vuosina 2015–2019 Kaakkois-Aasian kolmanneksi suurin suorien sijoitusten sijoittaja, ja samalla se edistää Digital Silk Road- ja Belt & Road -hankkeitaan. RCEP houkutteli Kiinaa lisäämään suoria sijoituksiaan Kaakkois-Aasiaan.

Myös Kiinasta peräisin olevien kulutustavaroiden kilpailukyky paranee muun muassa Japanissa tullien alenemisen myötä.

Trumpin hallinnon protektionistiset toimet ja Amerikan vetäytyminen Trans-Pacific-kumppanuudesta ovat johtaneet siihen, että Amerikka on vähentänyt osallistumista taloudelliseen yhteistyöhön maailmanlaajuisesti, erityisesti Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Amerikkalaisten pitäisi olla huolissaan siitä, että RCEP, maailman suurin kauppasopimus, allekirjoitetaan ilman Yhdysvaltoja.

Tällä hetkellä Amerikka on jossain määrin epäonnistunut torjumaan Kiinan vaikutusvaltaa Aasian ja Tyynenmeren alueella.

Siitä huolimatta valittu presidentti Joe Biden todennäköisesti asettaa etusijalle ASEANin ja Aasian ja Tyynenmeren alueen ja pyrkii laajentamaan Amerikan vaikutusvaltaa ja osallistumista talouskumppanuuksiin.

On syytä huomata Intian poissaolo, jossa Aasian maa oli aiemmin mukana RCEP:n keskusteluissa.

Intian hallitus vetäytyi RCEP:stä, koska pelättiin, että RCEP muodostaisi uskottavan uhan kotimaisten maanviljelijöiden ja tuottajien voitolle.

Siitä huolimatta RCEP:n jäsenet ovat edelleen vastaanottavaisia ​​Intian liittymiselle RCEP:hen tulevaisuudessa.

Kiinan pääministeri Li Keqiang uskoo, että RCEP-sopimus edistää edelleen vapaakaupan ja monenvälisyyden arvoja ja merkitystä.

 Aasian ja Tyynenmeren alue on jatkanut taloudellisten kumppanuuksien edistämistä aikana, jolloin kansallismieliset tunteet ja protektionistiset toimet ovat yleistyneet lännessä.

 Asiantuntijat ehdottavat, että RCEP-sopimuksella olisi pitkän aikavälin etuja, sillä se nostaisi Aasian ja Tyynenmeren alueen investoinnit ja kaupan uudelle tasolle seuraavien vuosikymmenten aikana. Aasian ja Tyynenmeren alue tulee olemaan myös järjestelmällisempi ja järjestelmällisempi kauppa-alue, samanlainen kuin Eurooppa ja Pohjois-Amerikka.

Ong Bo Yang Singaporesta on tällä hetkellä maisteriopiskelija Warwickin yliopistossa pääaineenaan ohjelma- ja projektihallinta. Hän on kirjoittanut 8 op-ediä kuuteen ASEAN-sanomalehteen, joita ovat Thaimaan Bangkok Post, Pattaya News ja Chiang Rai Times. , Kambodžan The Phnom Penh Post, Vietnamin VnExpress ja Myanmarin The Myanmar Times. Löydät hänet LinkedINistä täältä: Profiili: http://www.linkedin.com/in/ongboyang  

Lähettäminen
Käyttäjä Review
0 (0 ääntä)
Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/