Thaimaa vahvistaa, että 40 uiguuria on palannut perheeseensä Kiinassa kiistanalaisten karkotusten joukossa

Thaimaa, 27. helmikuuta 2025 – Thaimaan varapääministeri ja puolustusministeri Phumtham Wechayachai piti lehdistötilaisuuden, jossa käsiteltiin kiistanalaista 40 uiguurivangin karkottamista Kiinaan.

Hän korosti, että kotiuttaminen noudatti laillisia protokollia, mukaan lukien Thaimaan kidutuksen vastaiset ja pakotetut katoamiset. Thaimaan hallitus vakuutti, että Kiina oli virallisesti pyytänyt palauttamista ja lupasi tarjota karkotetuille henkilöille turvallisuuden, työpaikan ja perheen yhdistämisen.

Uiguurit ovat pääasiassa muslimeista koostuva etninen ryhmä, joka on kotoisin Luoteis-Kiinan Xinjiangista. Viime vuosina Kiina on kohdannut kansainvälistä kritiikkiä väitetystä uiguurien kohtelusta, ja TPN huomautti, että joukkovangituksista, pakkotyöstä ja ihmisoikeusloukkauksista niin sanotuilla "uudelleenkasvatusleireillä" on raportoitu.

Uiguurien kotiuttaminen on erittäin kiistanalaista, koska monet ihmisoikeusryhmät ja aktivistit pelkäävät, että paluumuuttajat voivat joutua vainoon, vankeuteen tai pahempaan palattuaan Kiinaan. Ihmisoikeusryhmät ovat toistuvasti kehottaneet maita, mukaan lukien Thaimaata, välttämään uiguurien karkottamista Kiinaan väittäen, että tämä rikkoo kansainvälistä pakkopalautusta kieltävää lakia, TPN huomautti.

Kiinan hallitus kuitenkin väittää omilla suurlähetystösivuillaan, että uiguurit integroidaan uudelleen yhteiskuntaan ammatillisten ohjelmien kautta, mutta kriitikot ovat edelleen skeptisiä heidän turvallisuutensa ja oikeuksiensa suhteen, TPN huomautti.

Phumtham vahvisti, että uiguurit olivat olleet vangittuna noin kymmenen vuoden ajan saatuaan kiinni Thaimaahan saapumisesta ilman asianmukaisia ​​asiakirjoja paenessaan Kiinasta, ilmeisesti yrittäessään päästä toiseen maahan Thaimaan yrittäessä löytää heille kolmatta maata siirtoa varten, mutta väitti, että vuosikymmenen epäonnistumisen jälkeen kotiuttamista pidettiin parhaana vaihtoehtona. Hän korosti, että paluumuuttajat lähtivät hänen mukaansa vapaaehtoisesti ja että Thaimaan viranomaiset valvoisivat heidän hyvinvointiaan, ja oikeusministeri Tawee Sodsong tulee vierailemaan heidän luonaan seitsemän päivän sisällä.

Thaimaan maahanmuuttopoliisi ilmoitti, että karkotusprosessi suoritettiin ilman voimaa, ja kaikki pidätetyt suostuivat lopulta palaamaan. Samaan aikaan viisi uiguuria on edelleen Thaimaan vankiloissa pakenemisyritysten vuoksi, ja heidän palauttamistaan ​​harkitaan, kun tuomiot ovat saaneet päätökseen vuonna 2029.

Thaimaan kansallisen turvallisuusneuvoston pääsihteeri Chatchai Bangchuad kertoi Kiinasta puhuessaan, että perheenjäsenet tapasivat paluumuuttajia ja vietiin ammatillisiin koulutuskeskuksiin.

Hän vieraili myös kymmenen vuotta sitten karkotettujen uiguurien luona ja vahvisti heidän hyvinvointinsa helmikuun 28. päivänä. Thaimaan viranomaiset toistivat, että prosessi poikkesi pakkopalauttamisesta, eikä kauttakulun aikana käytetty rajoituksia.

Thaimaan hallitus myönsi viivästyksiä julkisten huolenaiheiden käsittelemisessä vedoten operaation korkeaan salassapitoon ja tarpeeseen varmistaa paluumuuttajien turvallisuus.

Ihmisoikeusaktivistit ovat puolestaan ​​yleisesti ilmaisseet vastustavansa muutosta mitä jyrkimmin ja skeptisesti Thaimaan ja Kiinan hallituksen väitteisiin ja lausuntoihin. Myös Yhdysvallat on ilmaissut jyrkästi eri mieltä karkotuksesta.

Tilaa
Kittisak Phalaharn
Kittisakilla on intohimo lähtemiseen, oli se kuinka kovaa tahansa, hän matkustaa seikkailunhaluisella tyylillä. Mitä tulee hänen kiinnostukseensa fantasiaan, dekkarigenret romaaneissa ja urheilutieteen kirjoissa ovat osa hänen sieluaan. Hän työskentelee Pattaya Newsille uusimpana kirjoittajana.