Thaimaan terveysministeri hahmottelee suunnitelmaa kannabiksen kukkien luokittelemisesta uudelleen tyypin 5 huumeiksi vuoden 2024 loppuun mennessä

KUVA: Prachachat

Kansallinen-

Thaimaan kansanterveysministeri Somsak Thepsuthin puhui 23. toukokuuta 2024 kansallisille tiedotusvälineille koskien pääministerin ehdotusta luokitella kannabiksen kukat uudelleen tyypin 5 huumausaineeksi.

Hallitus pyrkii käyttämään kannabista vain lääketieteellisiin ja terveydellisiin tarkoituksiin taloudellisen arvon tuottamiseksi. Ehdotusprosessin odotetaan valmistuvan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Somsakin mukaan tarvittavan lainsäädännön valmisteluun liittyy kaksi alalakia. Ensimmäinen kansanterveysministeriön ilmoittama laki määrittelee "kannabiskasvin" huumelain mukaiseksi tyypin 5 huumeeksi, pois lukien tietyt osat: lehdet, oksat, juuret, varret ja siemenet. Pohjimmiltaan tämä tekee vain kukista tai silmuista laittoman huumeosan.

Hampusta ei tehdä enää laitonta huumausainetta, Somsak lisäsi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että CBD ei ole laiton huume.

Toisessa laissa määritellään kannabiksen viljelyä, hallussapitoa, tuontia, vientiä tai käyttöä koskevat määräykset.

Näiden lakien laadinnassa on noudatettava Thaimaan nykyisiä lakeja ja hallituksen politiikkaa. Somsak korosti, että laeissa tulee määritellä selkeästi tavoitteet ja sisältö jatkokäsittelyä varten.

Ehdotettu alalakiesitys sisältää kolme päätavoitetta:

  1. Kannabiksen viljelyn, hallussapidon, maahantuonnin, viennin tai kulutuksen on oltava tiukasti lääketieteellisiin, potilaiden hoitoon, tutkimukseen tai vastaaviin tarkoituksiin, ei virkistystarkoituksiin.
  2. Kannabiksen käyttölupien myöntämisprosessin on oltava selkeä, oikeasuhteinen ja säännösten mukainen.
  3. Ministeriön määräyksistä on tiedotettava yleisölle etukäteen, jotta kansalaisille ja kannabiksen käyttäjille jää aikaa mukautua ja noudattaa niitä.

Somsak totesi, että prosessit eivät olisi liian tylsiä tai vaikeita nykyisille aidolle kannabishoitolalle ja -myymälöille, eivätkä ne saisi häiritä käyttäjiä, jotka todella tarvitsevat kannabista lääketieteellisistä syistä.

Samaan aikaan kannabiksen kannattajat protestoivat edelleen kannabiksen silmujen tekemisestä laittomaksi huumeeksi ja toivovat pääsevänsä kompromissiin kansanterveysministerin kanssa ennen lopullisia lakeja ja vaativat sen sijaan parempia säädöksiä.

Tilaa
Kittisak Phalaharn
Kittisakilla on intohimo lähtemiseen, oli se kuinka kovaa tahansa, hän matkustaa seikkailunhaluisella tyylillä. Mitä tulee hänen kiinnostukseensa fantasiaan, dekkarigenret romaaneissa ja urheilutieteen kirjoissa ovat osa hänen sieluaan. Hän työskentelee Pattaya Newsille uusimpana kirjoittajana.