Thaimaa hakee Unescon tunnustusta Loy Krathongille ja Muay Thaille

LEHDISTÖTIEDOTE:

BANGKOK (NNT) – Thaimaa aikoo ehdottaa vuotuista Loy Krathong -festivaalin ja Muay Thain sisällyttämistä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Kulttuurien edistämisen osaston pääjohtaja Kowit Phakamas ilmoitti, että näiden kulttuurielementtien tietojen ja rekisteröintiasiakirjojen valmistelu on noin 70 % valmis.

Esityksen odotetaan saavan hallituksen hyväksynnän ensi vuoden maaliskuuhun mennessä. Tällaisten ehdotusten UNESCOn harkintaprosessi kestää kuitenkin yleensä 3–5 vuotta. Loy Krathong, laajalti vietetty festivaali Thaimaassa, tapahtuu 12. kuun täysikuussa. Se sisältää lootuksen muotoisten lauttojen, jotka tunnetaan nimellä "krathong", vapauttaminen vesistöille kunnianosoituksena Buddhalle ja vesijumalattarelle sekä ilotulitteita ja perinteisiä tanssiesityksiä.

Loy Krathongin ehdotusta varten Cultural Promotion Department on tehnyt yhteistyötä Chulalongkornin yliopiston Thai-tutkimuksen instituutin kanssa kerätäkseen tietoja kahdeksasta keskeisestä maakunnasta. Unescon toimitukseen sisältyy kuvia ja videoita tämän vuoden juhlista, jotka on tarkoitus järjestää 27.-28. marraskuuta.

Laitoksen seuraavia vaiheita ovat kuvien ja videoiden valinta, akateemisen datan järjestäminen ja kääntäminen Unescon vaatimille kielille. Thaimaassa on tällä hetkellä neljä muuta kulttuurielementtiä UNESCOn harkinnassa, mukaan lukien perinteinen Khon-naamiotanssi, thai-hieronta, kansantanssidraama Nora ja Songkran-festivaali. Aineettoman kulttuuriperinnön listan julkistamisen odotetaan 7. joulukuuta Botswanassa järjestettävässä kokouksessa.

Edellinen on Thaimaan hallituksen PR-osaston lehdistötiedote.

Tilaa
Goongnang Suksawat
Goong Nang on uutiskääntäjä, joka on työskennellyt ammattimaisesti useissa uutisorganisaatioissa Thaimaassa useiden vuosien ajan ja työskennellyt Pattaya Newsin kanssa yli neljä vuotta. Erikoistunut ensisijaisesti Phuketin, Pattayan paikallisiin uutisiin sekä joihinkin kansallisiin uutisiin painottaen kääntämistä thai-englanniksi ja toimien välittäjänä toimittajien ja englanninkielisten kirjailijoiden välillä. Alun perin Nakhon Si Thammaratista, mutta asuu Phuketissa ja Krabissa paitsi työmatkalla näiden kolmen välillä.