Vierasominaisuus: Medical Bytes Thailand Numero 89: Hyvä puhelu

 

Julkaistu alun perin 4.

  1. Nick, 42-vuotias Farang, jonka kotipaikka on Thaimaa, otti minuun yhteyttä 21st toukokuuta 2023, seuraavana päivänä sen jälkeen, kun hän pääsi sairaalasta. 

Ilmeisesti Nick oli kokenut ajoittaista oikean alaneljänneksen vatsakipua ja kipua vasemmassa alemmassa rinnassa, joka säteili hänen selkäänsä ja epigastriumissa. Hän oli ollut yleensä huonovointinen kaksi viikkoa. 

Hänet vietiin sairaalaan gastroenterologin käsitellessä, joka määräsi patologian, katso kuvat 1 ja 2, vatsan ultraääni, katso kuva 3, ja Nickin vatsan CT, katso kuva 4. Hänelle tehtiin myös kolonoskopia, katso kuva 5.

  1. Patologiatulokset 1 ja 2 osoittavat, että Nick oli nostanut bilirubiinitasoa ja hänen maksansa oli vaurioitunut (kohonnut ALT ja alkalinen fosfataasi). Lisäksi hänen valkosolumääränsä oli epänormaali, mikä viittaa tulehdukseen ja/tai infektioon. 

Ultrassa näkyi useita sappikiviä, vatsan CT vahvisti useita, 7-8 mm sappikiviä. Kolonoskopia osoitti lievän paksusuolen divertikuloosin.

  1. Pyysin Nickiä lähettämään minulle kuvan hänen määräämästä lääkkeestä, katso kuva 6, joka koostui Dicyclominesta; mahakouristuksiin ja ärtyvän suolen oireyhtymään, Nexium; mahahapon vähentämiseen ja Myoxan, sileän lihaksen kouristuksia estävä lääke. 

Nick lähti sairaalasta ilman diagnoosia; hän oli levoton ja pettynyt. Ja niin hänen olisi pitänyt olla; määrättyjen lääkkeiden tarkoituksena oli vähentää vatsan happotasoa ja siihen liittyviä sileitä lihaskouristuksia. 

Tämä asiantuntijan tekemä johdon päätös oli "huono puhelu".

  1. Puhuin Nickin kanssa 21st Saattaa. Selitin hänen tilansa vakavuuden. Hänen verikokeensa osoittivat, että hänellä oli merkittäviä seurauksia sappikivistään. Hänen sappikivien aiheuttama tukos aiheutti hänen alarinta-, ylävatsa- ja selkäkipuja. Neuvoin Nickiä poistamaan sappirakkonsa välittömästi. 
  2. Sappirakko, joka tunnetaan lääketieteellisesti sappirakkona, on ontto päärynän muotoinen elin, joka valuu kystiseen tiehyeeseen, sieltä yhteiseen sappitiehyeen ja lopulta ohutsuoleen. 

Rasvan nielemisen jälkeen sappirakko supistuu työntäen sen sisällön, sappisuolat, kystiseen kanavaan ja sen ulkopuolelle. (Sappisuolat emulgoivat rasvaa ja helpottavat sen sulamista). 

Suuret ja pienet sappikivet eivät yleensä ole ongelmallisia; pienet kivet kulkevat vapaasti kanavien läpi; suuret kivet ovat liian suuria päästäkseen kanavaan. Ne jäävät sappirakkoon. 

Nuoremmilla ihmisillä kystinen kanava, katso kuva 7, on halkaisijaltaan noin 6 mm. 7-8 mm:n sappikivet ovat mahdollisesti vaarallisia: Kun sappirakko supistuu, 7-8 mm:n kivi(t) voivat työntyä kystiseen tiehyeeseen, mikä aiheuttaa kanavan tukkeutumisen. Tämä johtaa sappirakon tulehdukseen; Kolekystiitti. 

Kivi, joka tukkii yhteisen sappitiehyen, aiheuttaa nousevan kolangiitin, joka vahingoittaa maksaa. 

Alemman yhteisen sappitiehyen tukkiva kivi estää haiman ulosvirtauksen aiheuttaen haimatulehduksen.

  1. Nickin tapaaminen kirurgin kanssa oli iltapäivällä 23. toukokuutard. Kuten odotin, kirurgi oli haluton poistamaan sappirakkoaan. Nick soitti minulle ja laittoi kirurgin kaiutinpuhelimeen. Kirurgin välitön reaktio: "Alavatsakipu ei johdu sappikivistä. Selitin, että Nick kärsi kroonisesta sappirakon ulosvirtauksen tukkeutumisesta, mikä aiheutti hänen kohonneita bilirubiinitasojaan, maksavaurioita ja haimakipuja. Kirurgi pysyi spekulatiivisena ja vastustuskykyisenä. Nickin alavatsakipujen syyn tutkimiseksi ehdotin sitä; Nickin sappirakon laparoskooppisen poiston jälkeen kirurgi saattoi kääntää tähtäimen alavatsaa kohti nähdäkseen Nickin oikean alemman neljänneksen. Kirurgi myönsi, että se oli hyvä idea. 
  2. Nick leikattiin seuraavana aamuna klo 06, 00. toukokuutath

Hänen sappirakkonsa ja sen sisältämät kivet poistettiin onnistuneesti, katso kuva 8. Nickin alavatsakipujen syy; umpilisäkkeen poiston jälkeiset kiinnikkeet. Nämä julkaistiin, katso videot. 

Nickin toipuminen oli nopeaa. Hänet kotiutettiin sairaalasta 26. toukokuutath, kun hän tunsi olonsa, ja lainaan: "100 kertaa paremmin".

  1. Nickin sappirakon patologiaraportti vahvisti, että hän kärsi kroonisesta kolekystiitistä. Viikko leikkauksen jälkeen otettu verinäyte osoitti, että Nickin maksa oli toipumassa ja hänen haimansa oli normaali.  

Nopea huomio Nickin ahdinkoon vapautti hänet vuosien kroonisesta kivusta ja huonosta terveydestä. 

Lääketieteen kielellä tämä oli "hyvä puhelu".

Edellinen on Doc Martynin säännöllinen vierasteos. Hänen lausuntonsa ja mielipiteensä ovat hänen omiaan.

Tilaa
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/