Lehdistötiedote: Yhdysvaltojen ja Thaimaan välinen tiedonanto strategisesta liitosta ja kumppanuudesta

KUVA: Thaimaan kuningaskunnan ulkoministeriö

Seuraavan lausunnon allekirjoittivat Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony J. Blinken ja Thaimaan kuningaskunnan varapääministeri ja ulkoministeri Don Pramudwinai Bangkokissa, Thaimaassa 10.

Tunnustamme historiamme ja rakennamme tulevaisuuttamme 

  1. Kun Yhdysvallat ja Thaimaa juhlivat 190 vuottath Diplomaattisten suhteiden vuosipäivä vuonna 2023, tunnustamme kaksi vuosisataa kestäneen erityisen luottamuksen ja yhteistyön, jotka on rakennettu vuoden 1833 ystävyys- ja kauppasopimuksen, vuoden 1954 Manilan sopimuksen, vuoden 1962 Thanat-Ruskin julkilausuman ja vuoden 1966 sopimuksen kautta perustetun sopimusliittoumme kautta. Ystävyys ja taloussuhteet. Yhteisen historian ja yhteisten arvojen muodostama ja yhteinen sitoumuksemme rakentaa kestävää, osallistavaa demokratiaa ja edistää ihmisoikeuksia, molemmat maamme vahvistavat sitoutumisemme strategiseen liittoutumiseen suvereeneina tasa-arvoisina ja vankkumattoman sitoutumisen keskinäisen luottamuksen periaatteisiin. molemminpuolinen kunnioitus ja molemminpuolinen etu.
  1. Olemme sitoutuneet vahvistamaan ja parantamaan strategista liittoutumaamme ja kumppanuuttamme. Tämä kattaa talouden elvyttämisen; puolustus-, turvallisuus- ja tiedusteluyhteistyö; kansanterveyden edistäminen; ihmisten välinen yhteistyö; sekä innovatiivisia ympäristöllisiä ja kestäviä ratkaisuja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeutumiseen.

Lupauksemme pyrkiä yhteisiin strategisiin tavoitteisiin

  1. Yhdysvaltojen ja Thaimaan pitkän aikavälin tavoitteina on laajentaa ja vahvistaa strategista kumppanuuttamme konfliktien ehkäisemiseksi, rauhanomaisen turvallisuusympäristön säilyttämiseksi, ilmaisunvapauden sekä kansalais- ja poliittisten oikeuksien edistämiseksi sekä osallistavan, kestävän ja tasapainoisen taloudellisen vaurauden saavuttamiseksi. Tavoittelemme näitä tavoitteita tasavertaisina, amerikkalaisten ja thaimaalaisten sekä muun Intian ja Tyynenmeren alueen väestön ja koko maailman hyödyksi. Pyrimme työskentelemään yhdessä varmistaaksemme kriittisten toimitusketjujen kestävyyden, jotta molemmilla maillamme on pääsy turvallisuutemme, turvallisuutemme ja vaurautemme säilyttämiseen tarvittaviin tuotteisiin ja resursseihin. Aiomme jatkaa kansainvälisen yhteistyön edistämistä rikollisten uhkien torjumiseksi hyödyntäen vuonna 1986 tehtyä sopimusta keskinäisestä avunannosta rikosasioissa ja vuonna 1983 tehtyä luovuttamista koskevaa sopimusta, kun pyrimme tekemään kansoistamme, alueemme ja maailmasta turvallisemman rikollisverkostoilta.
  1. Uusien haasteiden edessä teemme rinta rinnan laajenevaa yhteistyötä. Pyrimme vahvistamaan yhteistyötämme edistääksemme maailmanlaajuista terveysturvaa, vastataksemme tuleviin kansanterveyskriiseihin ja parantaaksemme alueellista ja maailmanlaajuista terveyttä muun muassa korostamalla avoimuutta ja tiedonsaantia uusista tautiuhkista. Syvennämme energia-alan yhteistyötämme, kehitämme huomisen resursseja edistämällä innovaatioita ja laajentamalla uusiutuvan energian käyttöä ja tuotantoa. Aiomme elvyttää kahdenvälistä vuoropuheluamme tieteestä, teknologiasta ja avaruudesta samalla kun kehitämme uusia mekanismeja, joilla edistetään innovaatiota ja uusien teknologioiden turvallista ja vastuullista käyttöä.

Korkean tason strateginen vuoropuhelu

  1. Toistuvan korkean tason sitoutumisen lisäksi aiomme ankkuroida neuvottelumme ja tarkastella edistymistä vuosittaisessa korkean tason Yhdysvaltojen ja Thaimaan strategisessa ja puolustusvuoropuhelussa. Strateginen ja puolustusvuoropuhelu kokoaa yhteen useita virastoja eri hallituksista, ja se sisältää laajan valikoiman teemoja, mukaan lukien kauppa- ja investointiyhteistyö, puolustus- ja turvallisuusyhteistyö, demokratia ja ihmisoikeudet, humanitaarinen apu, alueellinen vakaus, ilmastotoimet, toimitusketju. joustavuus, infrastruktuuri ja viestintäyhteydet sekä koulutus ja kulttuurivaihto.

Yhteinen sitoumuksemme strategiseen yhteistyöhön kahden maamme ja Intian ja Tyynenmeren alueen rauhan, kestävyyden ja vaurauden edistämiseksi 

Osana strategista liittoutumaamme ja kumppanuuttamme Yhdysvallat ja Thaimaa pyrkivät edistämään tiiviimpää yhteistyötä seuraavilla alueilla:

  1. Noudata perusperiaatteita:Â Demokraattisen kehityksen edistäminen avoimella ja läpinäkyvällä tavalla on välttämätöntä yhteisen visiomme toteuttamiseksi vapaasta, avoimesta, osallistavasta ja kestävästä Intian ja Tyynenmeren alueesta. Vahvat demokraattiset instituutiot, riippumaton kansalaisyhteiskunta sekä vapaat ja oikeudenmukaiset vaalit ovat tämän vision keskeisiä tekijöitä, mikä mahdollistaa yhteiskuntiemme täyden potentiaalinsa hyödyntämisen. Aiomme vahvistaa yhteisiä arvojamme ja ihanteitamme, mukaan lukien oikeusvaltioperiaate; ihmisoikeuksien ja turvallisuuden suojeleminen; humanitaaristen periaatteiden noudattaminen, mukaan lukien palauttamiskielto; kestävän kehityksen edistäminen; ja kestävän demokratian ylläpitäminen. Jaamme yhteisiä pyrkimyksiä edistää avoimia ja osallistavia yhteiskuntia kaikilta osin, erityisesti haavoittuvien ja syrjäytyneiden ryhmien, kuten naisten, lasten, vammaisten, LGBTQI+-henkilöiden ja erilaisten siirtolaisryhmien keskuudessa, sekä muun muassa torjua kaikenlaisia ihmiskauppa. Tähän sisältyy yhteistyö inhimillisen pääoman kehittämisessä osallistavan, tasapainoisen ja kestävän kasvun edistämiseksi. Vahvistamme myös sitoumuksemme tehdä yhteistyötä haavoittuvien ryhmien oikeuksien edistämiseksi ja suojelemiseksi asiaa koskevien kansainvälisten velvoitteidemme mukaisesti.
  1. Elvyttää talouksiamme:Â Yhdysvallat ja Thaimaa pyrkivät toipumaan COVID-19-pandemian vaikutuksista lisäämällä kaupallista ja taloudellista yhteistyötä edistääkseen osallistavaa, kestävää ja tasapainoista kasvua, mukaan lukien Bio-Circular-Green Economy -mallissa ja -mallissa hahmotellut konseptit. Intian ja Tyynenmeren talouskehys. Vahvistamalla keskinäisiä toimitusketjujamme, edistämällä liiketoimintaa edistävää ekosysteemiä ja tutkimalla valmiuksien kehittämistä innovatiivisella teknologiansiirrolla vapaaehtoisin ja yhteisesti sovituin ehdoin lisäämme kilpailukykyä sekä työllistymis- ja kestävän kasvun mahdollisuuksia molemmissa maissa. Pyrimme myös edistämään yhteistyötämme kestävässä ja älykkäässä maataloudessa, viljelijöiden kapasiteetin lisäämisessä sekä globaalin elintarviketurvan vahvistamisessa. Aiomme työskennellä yhdessä parantaaksemme toimitusketjun kestävyyttä erityisesti kriittisten tavaroiden osalta, ja koordinoimme toimintaamme välttääksemme häiriöt kriittisten tuotteiden kaupassa. Yhdysvallat ja Thaimaa aikovat myös tehdä yhteistyötä digitaalitalouden alalla tukeakseen digitaalista muutosta ja edistääkseen innovaatioita talouden elpymisen ja edistymisen edistämiseksi, mukaan lukien turvallisen ja vakaan digitaalisen infrastruktuurin kehittäminen, työntekijöidemme digitaalisten taitojen parantaminen sekä yrityksiemme digitalisoiminen ja aloitus. -ups, älykkäiden kaupunkien kehittäminen ja digitaalista kauppaa edistävät politiikat. Teollis- ja tekijänoikeuksien tunnustaminen ja suojaaminen sekä yhteistyö teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpanossa ovat elintärkeitä tekijöitä kaupankäynnin tehostamisessa. Rajamme ulkopuolella maamme aikovat edelleen tutkia mahdollisuuksia edistää korkealaatuista, kestävää ja kestävää liikennettä, energiaa ja digitaalista infrastruktuuria ja yhteyksiä Mekongin osa-alueella ja laajemmin Intian ja Tyynenmeren alueella mekanismeilla, kuten yhteisrahoituksella, yksityisellä rahoituksella. alan yhteistyö ja yhteistyö kolmansien maiden kanssa.
  1. Käsittele ilmastonmuutoksen uhkaa:Â Yhdysvallat ja Thaimaa tunnustavat ilmastonmuutoksen maailmanlaajuiset riskit ja ovat sitoutuneet jatkamaan johtavaa roolia ympäristöhaasteisiin vastaamisessa nostaessamme ilmastotavoitteitamme ja pyrkiessämme etenemään kohti nollatavoitteita. Suunnittelemme yhteistyötä päästöjen vähentämiseksi, ilmastoon sopeutumisen ja sietokyvyn parantamiseksi sekä ilmastoon liittyvien tavoitteiden saavuttamiseksi. Hyödyntämällä ilmastoystävällisiä politiikkoja talouskasvun edistämiseksi ja energian siirtymisen nopeuttamiseksi aiomme hyödyntää uusia teknologioita, jotka hyödyntävät puhdasta ja uusiutuvaa energiaa, mukaan lukien aurinkovoimaa. hiilidioksidin talteenotto, käyttö ja varastointi (CCUS); ilmasto älykäs maatalous; sähköinen liikkuvuus, mukaan lukien sähköajoneuvojen (EV) teknologia; älykkäät verkot; ja tehokas virran varastointi. Suunnittelemme yhteistyötä tehdäksemme Thaimaasta innovaatio- ja ilmastonmuutosjohtajuuden keskukseksi alueella. Suunnittelemme myös yhteistyötä edistääksemme ympäristönsuojelua ja vahvistaaksemme vesiturvallisuutta ja ilmastonsietokykyä Mekong-joen valuma-alueella. Maamme pyrkivät tekemään yhteistyötä edistääkseen investointeja vihreään teknologiaan, helpottaakseen yksityisen sektorin kumppanuutta ja lisäämällä Thaimaan kapasiteettia kriittisissä energian toimitusketjuissa, tukeakseen sen kansallisesti määrättyä panosta (NDC) sekä sen tavoitetta saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. .
  1. Edistä sopimusliittoamme:Â Vahvistamme Yhdysvaltain ja Thaimaan välisen sopimusliiton perustan ja sitoutumisemme vastata 21-luvun turvallisuushaasteisiin, kuten Yhdysvaltain ja Thaimaan puolustusliittoa koskevassa vuoden 2020 yhteisessä visiolausunnossa todetaan. Pyrimme edistämään vapaata, avointa ja osallistavaa Indo-Tyynenmeren aluetta tehostamalla turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä ja -valmiuksia, jotka perustuvat keskinäiseen kunnioitukseen, yhteisiin demokraattisiin arvoihin ja yhteisiin etuihin. Tunnustamme Yhdysvaltojen ja Thaimaan yhteistyön tärkeän roolin alueellisen rauhan ja turvallisuuden edistämisessä. Jatkuva turvallisuusyhteistyömme, joka sisältää inhimillisen pääoman kehittämisen, koulutuksen, valmiuksien lisäämisen, yhteentoimivuuden sekä puolustus- ja turvallisuusinstituutioiden modernisoinnin, palvelee jokaisen maamme ja koko alueen etua. Yhdysvallat vahvistaa olevansa vahvasti sitoutunut turvallisuusyhteistyöhön Thaimaan kanssa ja tukensa pitkän aikavälin nykyaikaistamista, koulutusta, meriturvallisuutta, kyber- ja avaruusalan aloitteita sekä humanitaarisia ja katastrofiavun valmiuksia.
  1. Laajenna ja vahvista lainvalvontayhteistyötä:Â Osana strategista liittoutumaamme olemme sitoutuneet laajentamaan kahdenvälistä, osa-alueellista ja alueellista yhteistyötämme lainvalvonnassa, mukaan lukien rajaturvallisuuden vahvistaminen; kansainvälisen rikollisuuden torjunta, mukaan lukien huumeiden salakuljetus sekä villieläin- ja puukauppa; sekä terrorismin ja rahanpesun torjunta. Yhdysvallat ja Thaimaa sitoutuvat laajentamaan yhteistyötämme ihmiskaupan ja lasten hyväksikäytön torjumiseksi lisäämällä yhteisiä ponnistelujamme ihmiskauppiaiden, mukaan lukien heitä suojelevien viranomaisten, tutkimiseksi ja syytteeseen asettamiseksi sekä siirtotyöläisten suojelun vahvistamiseen. Osapuolet sitoutuvat hyödyntämään täysimääräisesti Kansainvälistä lainvalvontaakatemiaa (ILEA) Bangkokissa verkostojen luomiseksi ja alueen lainvalvontaviranomaisten välisen koordinoinnin parantamiseksi.
  1. Syventää kyberturvallisuus- ja teknologiayhteistyötä:Â Aiomme laajentaa nykyistä kyberturvallisuutta koskevaa yhteistyötämme varmistaaksemme, että verkkomme ovat turvallisia, rikolliset asetetaan syytteeseen ja Critical Information Infrastructure (CII) on suojattu. Yhdysvallat on sitoutunut jatkamaan Thaimaan tukemista sen kansallisen kyberonnettomuuksien torjuntasuunnitelman, National Computer Emergency Response Teamin (National CERT), kansallisen koordinointikeskuksen ja tiedonjakamiskyvyn kehittämisessä kriittisten infrastruktuurialojen kanssa. Aiomme vahvistaa entisestään sitoutumistamme edistääksemme lainvalvonta- ja siviiliviranomaisten yhteistyötä tietoverkkorikosten ehkäisemisessä ja syytteeseenpanossa ja aiomme työskennellä yhdessä ja kumppanimaiden kanssa osa-alueella, alueella ja sen ulkopuolella tutkiaksemme ja saattaaksemme tietoverkkorikolliset oikeuden eteen.
  1. Edistää alueellista yhteistyötä: Yhdysvallat ja Thaimaa tunnustavat Kaakkois-Aasian merkityksen koko alueen ja sen ulkopuolella turvallisuusarkkitehtuurille ja kestävälle kehitykselle. Korostamme horjumatonta sitoutumistamme rauhanomaisen ja vakaan alueellisen ympäristön varmistamiseen, joka edistää sosioekonomista elpymistä, tasapainoista kasvua ja kestävää kehitystä osa-alueella ja Kaakkois-Aasian alueella. Yhdessä aiomme vahvistaa yhteistyötämme vastataksemme paremmin alueellisiin ja globaaleihin haasteisiin. Aiomme tehdä yhteistyötä käsitelläksemme alueen humanitaarisia kriisejä. Vahvistamme tukemme Kaakkois-Aasian valtioiden liiton (ASEAN) keskeiselle asemalle ja ASEANin keskeiselle roolille perinteisten ja ei-perinteisten turvallisuushaasteiden ratkaisemisessa ASEAN-johtoisten mekanismien avulla, mukaan lukien ASEAN Defense Ministers’ Meeting Plus (ADMM-Plus) ja ASEANin alueellinen foorumi (ARF), jota ohjaa ASEAN Outlook on the Indo-Pacific (AOIP). Korostamme myös Mekong-USA-kumppanuuden toimintasuunnitelman, jossa Yhdysvallat ja Thaimaa ovat jäseniä, sekä Ayeyawady-Chao Phraya-Mekongin taloudellisen yhteistyön strategian (ACMECS) yleissuunnitelman, jonka perustajajäsen Thaimaa on, täytäntöönpanoa. Yhdysvallat on kehityskumppani. Suunnittelemme myös jatkavamme yhteistyötä alueellisilla talousfoorumeilla, kuten Aasian ja Tyynenmeren talousyhteistyössä (APEC), jossa pyrimme hyödyntämään vuosien 2022 ja 2023 johtotehtäviämme edistääksemme vapaata, reilua ja avointa kauppaa ja investointeja samalla kun edistetään osallistavaa ja kestävää kehitystä. talouskasvu.
  1. Edistä maailmanlaajuista terveyttä:Â Yhdysvallat ja Thaimaa aikovat jatkaa tiivistä ja pitkäaikaista kansanterveysyhteistyötämme lieventääkseen nousevia terveyshaasteita ja edistääkseen kaupallista ja investointitoimintaa. Olemme yli 60 vuoden ajan työskennelleet yhdessä käsitelläksemme kriittisiä kansanterveyteen vaikuttavia kysymyksiä lääketieteellisen tutkimuksen, rokotteiden ja terapeuttisten kehitystyön avulla sekä kansanterveysyhteistyön johdolla Yhdysvaltain tautien ehkäisykeskuksen, Yhdysvaltain kansainvälisen kehitysviraston (USAID) johdolla. Armed Forces Research Institute of Medical Sciences (AFRIMS), Thaimaan kansanterveysministeriö ja muut asiaankuuluvat terveysvirastot molemmissa maissa. Yhdessä tekemällämme innovaatioilla on ollut maailmanlaajuista ulottuvuutta, ja aiomme jatkaa yhteistyötämme edistääksemme seutukuntien ja alueellista terveysturvaa ja parantaaksemme ihmisten terveystuloksia kaikkialla maailmassa. COVID-19:ää aiheuttavan viruksen uusien muunnelmien ilmaantuessa jatkuvasti, pyrimme tehostamaan tiivistä yhteistyötämme pandemiavalmiuden ja reagoinnin alalla vahvistaaksemme kestävää maailmanlaajuista terveydentilaa.
  1. Mainosta ihmisten välisiä siteitä:Â Läheinen ja laaja ihmisten välinen vaihtomme on pitkään luonut vahvan perustan maidemme suhteille. American Spacesin Thaimaassa ja Thaimaan toiminnan kautta Yhdysvaltoihin aiomme työskennellä yhdessä varmistaaksemme, että maidemme ihmiset ymmärtävät toisiaan ja pystyvät viemään kumppanuuttamme kolmannelle vuosisadalle. Pyrimme tuomaan yhteen opiskelijamme, yrittäjät, ammattilaiset ja ihmiset kaikilta elämänaloilta vahvistaaksemme ihmisten välisiä siteitä vaihto- ja koulutus- ja ammatillisen kehittämisen ohjelmien avulla, mukaan lukien englannin kielen sekä luonnontieteiden, teknologian, tekniikan, ja matematiikka (STEM), jotka toteutetaan yhdessä Yhdysvalloissa ja Thaimaassa, sekä edistävät Thaimaan opinto-ohjelmia Yhdysvalloissa. Äskettäin perustettu Thaimaan ja Yhdysvaltojen alumniyhdistys kokoaa yhteen vaihto-alumnit eri puolilta Thaimaata edistämään yhteisiä arvojamme ja tavoitteitamme.
  1. Lisää diplomaattisia valmiuksiamme:Â Tunnustuksena laajenevasta suhteestamme Yhdysvallat ja Thaimaa ovat sitoutuneet vahvistamaan edelleen liittoa ja kumppanuutta tehostetun koordinoinnin ja säännöllisen virallisten vierailujen vaihdon avulla. Aiomme uudistaa ja tehostaa molemminpuolista tukeamme diplomaattisille edustustoillemme laajentuneen suhteemme mukaisesti.
Tilaa
Ei, Meechukhun
National News Writer Pattaya Newsissa syyskuusta 2020 lokakuuhun 2022. Bangkokissa syntynyt ja varttunut Nop kertoo mielellään tarinoita kotikaupungistaan ​​sanoillaan ja kuvillaan. Hänen koulutuskokemuksensa Yhdysvalloissa ja intohimo journalismiin ovat muokanneet hänen aitoja kiinnostuksen kohteitaan yhteiskunnassa, politiikassa, koulutuksessa, kulttuurissa ja taiteessa.