Thaimaan hallitus sanoo talouskasvun hidastuvan, mutta taantumaa ei ole, elvytys nostaa kasvua

BANGKOK (Reuters) – Thaimaan talous on vain hidastumassa, mutta ei vielä taantumassa, ja äskettäin julkistettujen hallituksen elvytystoimien pitäisi auttaa nostamaan kasvua 3 prosenttiin tänä vuonna, maan valtiovarainministeri sanoi keskiviikkona.

 

Kaakkois-Aasian toiseksi suurin talous kasvoi vain 2.3 % toisella vuosineljänneksellä, mikä on heikoin vuosivauhti lähes viiteen vuoteen, kun sen vienti, keskeinen kasvun veturi, romahti kasvavien kauppajännitteiden ja vahvan valuutan THB=TH vuoksi. Bahti on Aasian parhaiten tuottava valuutta, joka on tänä vuonna noussut 6.4 % dollariin nähden.

 

Hallitus julkisti viime kuussa 10 miljardin dollarin elvytyspaketin, joka sisältää tukea maanviljelijöille ja matkailulle kotimaan toiminnan lisäämiseksi.

 

"Voin vahvistaa, että Thaimaan talous ei ole pudonnut taantumaan, sillä kasvamme edelleen, mutta hitaammin", Uttama Savanayana sanoi toimittajille.

 

Elvytyspaketin lisäksi hallitus nopeuttaa valtion yritysten investointeja yli 300 miljardiin bahtiin (9.80 miljardia dollaria) tavoitteeksi kuluvalla tilikaudella syyskuuhun, hän sanoi. Valtioyhtiöiden investointibudjetin odotetaan kasvavan vähintään 10 prosenttia seuraavalle tilikaudelle, hän lisäsi.

 

Keskiviikkona pankkialan, kaupan ja teollisuuden sekakomitea ilmoitti olevansa huolissaan kauppaan riippuvaisesta taloudesta, josta puuttuu "tukitekijöitä" ja joka voi kasvaa vähemmän kuin sen ennusteet 2.9–3.3 prosenttia tänä vuonna.

 

Keskuspankki sanoi viime viikolla, että talous saattaa kasvaa alle 3 % tänä vuonna, kun viime vuonna kasvu oli 4.1 %.

 

Uttama ei kertonut olevansa huolissaan kotitalouksien korkeasta velkaantumisesta, sillä osa lainoista oli tarkoitettu yrityksille ja edelleen tuloa tuottavia lainoja, osa taas vakuudellisia.

 

"Mutta emme ole tyytyväisiä", hän sanoi. "Seuraamme sitä tiiviisti, vaikka se ei vielä ole huolenaihe."

 

Maaliskuun lopussa Thaimaan kotitalouksien velka oli lähes 13 biljoonaa bahtia (346.04 miljardia puntaa) eli 78.7 prosenttia bruttokansantuotteesta (BKT), mikä on Aasian korkeimpia, ja se kasvoi vuoden 53.5 alun 2009 prosentista.

 

Korkea velka on jarruttanut yksityistä kulutusta, joka muodostaa puolet taloudesta, ja huolestuttanut keskuspankkia.

Lähde/kuva: Reuters

Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/