Mitä vaalitulokset tarkoittavat ja mihin Thaimaan hallitus lähtee aloittelijoille

Seuraava artikkeli on Reutersin luvalla. Kaikki kunnia annetaan heille. Julkaisemme sen uudelleen, koska se antaa erinomaisen, puolueettoman yhteenvedon siitä, mitä vaalitulokset tällä hetkellä tarkoittavat Thaimaalle.

BANGKOK (Reuters) – Kaksi päivää demokraattisen hallinnon ja vakauden palauttamiseen tarkoitettujen vaalien jälkeen Thaimaa on syöksynyt syvemmälle epävarmuuteen monimutkaisen parlamentaarisen järjestelmän ansiosta, jonka kriitikoiden mukaan sotilasjuntta on suunnitellut kukistaakseen kilpailijansa.

Vaalilautakuntaa on syytetty epäpätevyydestä ja jopa osallisuudesta huijaamiseen sunnuntain äänestyksessä, ja 500-paikkaisen alahuoneen virallisten tulosten julkistaminen saattaa kestää vielä kuusi viikkoa.

Komissio julkisti maanantaina edustajainhuoneen 350 paikan voittajat, mutta loput julkistetaan vasta 9. toukokuuta.
Siihen asti on epäselvää, muodostaako seuraavan hallituksen puolue, joka haluaa juntan johtajan ja entisen sotilaskomentajan Prayuth Chan-Ochan pysyvän pääministerinä vai vuoden 2014 vallankaappauksessa syrjäytetyn puolueen johtama "demokraattinen rintama". .

MIKSI TÄYDELLISET TULOKSET VETÄVÄT NIIN KAUVIA?
Osittain juntan kannattajien kolme vuotta sitten kirjoittamien monimutkaisten vaalisääntöjen vuoksi ja osittain siksi, että vaalilautakunta ei ole vielä saanut päätökseen täyttä vaalilaskua.

Useimmat puolueet itse asiassa arvioivat karkean osuutensa paikoista osittaisten tulosten perusteella ja molemmat osapuolet ovat alkaneet neuvotella koalitiosta sen perusteella.

Prayuthin puolueella on luultavasti tarpeeksi ääniä pitääkseen hänet pääministerinä, mutta se tarvitsee koalitiokumppaneita edustajainhuoneeseen, parlamentin alahuoneeseen, muodostaakseen vakaan hallituksen.

MITÄ VALITTAA VALITSEMINEN?
Virallisesti maaginen luku seuraavan pääministerin valinnassa on 376 ääntä – enemmistö 500-paikkaisen edustajainhuoneen ja 250-paikkaisen senaatin yhteisestä äänestyksestä.

Mutta haaste saada 376 ääntä on erilainen molemmille leireille.

Koska senaatin nimittää kokonaan juntta, Prayuthin puolue tarvitsee vain noin 126 edustajainhuoneen paikkaa joko yksin tai koalitiokumppaneiden kanssa.
Mutta syrjäytetyn entisen pääministerin Thaksin Shinawatran lojalistien johtamien puolueiden "demokraattisen rintaman" on voitettava 376 500 edustajainhuoneen paikasta valitakseen pääministerin, koska se ei voi luottaa moniin tai edes yhteenkään senaatin ääniin.

VALITSIORYHMÄN PAIKKAAT VS PUOLEEN PAIKKAAT
Vain 350 edustajainhuoneen paikkaa ovat suorilla vaaleilla valittuja paikkoja, joissa eniten ääniä saanut ehdokas voittaa piirin etusijajärjestelmässä.

Näiden paikkojen voittajat julkistettiin maanantaina.

Thaksinia kannattava oppositiopuolue Pheu Thai sai 137 paikkaa parlamentissa, kun taas junta Palang Pracharat -puolue, joka haluaa pitää Prayuthin vallassa, sai 97 paikkaa.

Sitoutumaton Bhumjaithai-puolue, joka ei ole virallisesti liittynyt kumpaankaan leiriin, sai 39 paikkaa. Demokraattipuolue, joka sanoi, että se ei tule Pheu Thain puolelle, sai 33 paikkaa.

Uusi progressiivinen puolue Future Forward sai 30 paikkaa. Se olisi osa juntan vastaista demokraattista rintamaa.

Muut puolueet saivat 14 paikkaa.

JUHLAPUOLET
Loput 150 "puolueen paikkaa" alahuoneessa jaetaan monimutkaisen kaavan mukaan, joka perustuu annettujen äänten kokonaismäärään ja kunkin puolueen osuuteen valtakunnallisista äänistä.

Kaava jakaa valtakunnallisesti annettujen äänten kokonaismäärän edustajainhuoneen 500 paikalla. Joten jos 40 miljoonaa ihmistä äänestäisi, yhden edustajainhuoneen paikan "arvo" olisi 80,000 XNUMX ääntä.

Kaava rajoittaa tehokkaasti yhden puolueen saamien paikkojen määrän. Jos puolue on jo saavuttanut tai lähellä rajaansa vaalipiirin paikoissa, se ei voi saada lisää puoluepaikkoja.

Puolueen tarkka paikkajako ei selviä ennen kuin Vaalilautakunta julkistaa epäviralliset tulokset, joita odotetaan perjantaina. Se näyttää annetut kokonaisäänet ja puolueiden osuuden niistä.

Lopulliset luvut julkaistaan ​​kuitenkin vasta 9. toukokuuta, jolloin viralliset tulokset julkaistaan. Sen sijaan sunnuntai-iltana julkaistut osittaiset tulokset jopa 94 ​​prosenttiin tarjoavat vihjeitä.

Koska Pheu Thailla on jo 137 vaalipiirin paikkaa, se on saattanut ylittää paikkarajoituksensa, joten se ei todennäköisesti saa puoluepaikkoja.

Mutta Palang Pracharatilla on vain 97 vaalipiiripaikkaa, ja koska se johti myös kansallista kansanäänestyksessä, se saa todennäköisesti 15-25 paikkaa lisää puolueessa.

Paikkojen laskeminen yhteen nostaisi Palang Pracharatin hyvin lähelle niitä 126 paikkaa, jotka se tarvitsee äänestääkseen Prayuthia pääministerinä, minkä vuoksi monet olettavat, että juntan johtaja pysyy.

KUKA MUODOSTAA HALLITUKSEN?
Teknisesti kumpikin osapuoli tarvitsisi vain yli 250 paikkaa eli puolet 500 jäsenen alahuoneesta seuraavan hallituksen muodostamiseen.

"Demokraattinen rintama" tarvitsisi kuitenkin 376 paikkaa parlamentissa saadakseen ensin yhden pääministeriehdokkaista hyväksytyksi, koska se ei voinut luottaa siihen, että juntan nimittämän senaatin jäsenet kannattaisivat ehdokkaitaan.

Palang Pracharat, jos kaikki senaatin jäsenet äänestävät jonossa, on lähellä 126 paikkaa, jotka tarvitaan Prayuthin pysymiseen. Se tarvitsee kuitenkin koalitiokumppaneita, jotka voivat luottaa yli 250 edustajainpaikkaan muodostaakseen vakaan koalitiohallituksen.

Tilaa
SOURCEReuters, Thaimaan Visa
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/