Thaimaa nosti ohjauskorkoa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011

BANGKOK — Thaimaan keskuspankki Bank of Thailand on nostanut ohjauskorkoaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2011, jotta se helpotti kasvavia taloudellisia huolenaiheita ja mahdollista markkinoiden epävarmuutta, joka liittyy helmikuussa pidettäviin parlamenttivaaleihin.
Pankki nosti rahapoliittisen hallituksensa kokouksen jälkeen keskiviikkona yön yli -repokorkoa 0.25 prosenttiyksikköä 1.75 prosenttiin.
Thaimaan keskuspankki nosti viimeksi koron elokuussa 2011 ja viimeinen ohjauskoron muutos huhtikuussa 2015, jolloin se laski yön yli -repokorkoa 1.75 prosentista 1.50 prosenttiin.

Koronkorotuspäätöksen taustalla oli kaksi tärkeää tekijää.

Ensimmäinen oli tarve hillitä pitkittyneen elvyttävän rahapolitiikan sivuvaikutusta. Matalat korot ovat johtaneet spekulatiiviseen osto- ja tuottohakukäyttäytymiseen Thaimaan kiinteistömarkkinoilla. Tämä on tehnyt talouden vähitellen alttiimmaksi rahoitushäiriöille, joista keskuspankki oli yhä enemmän huolissaan.

Tämän seurauksena pankki on ilmoittanut tiukentaneensa asuntolainaussääntöjä kiinteistökeulonnan hillitsemiseksi. Yli 80 miljoonan bahtin (10 300,000 dollarin) asuntolainojen 1 prosentin laina-arvoraja tulee voimaan 2019. tammikuuta. XNUMX

"Rahapolitiikan komitea on kuitenkin sitä mieltä, että makrotason vakavaraisuustoimenpiteet eivät yksinään riitä hallitsemaan tällaisia ​​riskejä", sanoi Tim Leelahaphan, Standard Chartered Bankin ekonomisti.

Toinen nousun takana oleva tekijä on halu rakentaa politiikkaa. "Se on lähes luonnollinen taipumus kaikille keskuspankeille nostaa ohjauskorkojaan, kun niiden talous on vakaa, säästääkseen tilaa rahapolitiikan keventämiselle tulevaisuudessa", sanoi Yoichiro Yamaguchi, Sumitomo Mitsui Banking Corporationin pääekonomisti.

Vaikka Kaakkois-Aasian toiseksi suurimman talouden vuosikasvu hidastui 3.3 prosenttiin heinä-syyskuun vuosineljänneksellä huhti-kesäkuun 4.6 prosentista, keskuspankki pitää taloutta vahvana.

"Tulevat parlamenttivaalit ovat suuri epävarmuus Thaimaan taloudelle", Yamaguchi sanoi. "Keskuspankki halusi turvata tilaa rahapolitiikan keventämiselle ennen vaaleja, jotta pankilla olisi [käytettävissä] toimenpide Thaimaan talouden tukemiseksi, jos vaaliprosessissa tapahtuu jotain negatiivista."

Inflaatio pysyy alhaisena Thaimaassa. Kuluttajahintaindeksi nousi marraskuussa 0.99 % viime vuoden vastaavasta kuukaudesta. Tämä oli alle keskuspankin vuotuisen 1–4 prosentin inflaatiotavoitteen.

Vaikka alhaisempi öljyn hinta saattaa liittyä alhaiseen inflaatioon, Thaimaan keskuspankin korkopäätös viittaa siihen, että se on tällä kertaa päättänyt puuttua taloudelliseen haavoittuvuuteen ja rakennuspolitiikkaan pysyäkseen vakaana.

Pankin päätös nostaa ohjauskorkoa oli markkinoiden odotusten mukainen, sillä sen osake- ja valuuttamarkkinat reagoivat vain vähän ja nousu oli jo asteittain hinnoiteltu. Viimeisessä marraskuussa pidetyssä politiikkakokouksessa valiokunta äänesti neljästä kolmeen pysymisen puolesta. ohjauskoron, kun taas syyskuussa tulos oli vahvempi viidestä kahteen pysyäkseen vakaana.

Kaakkois-Aasiassa keskuspankit, kuten Bank Indonesia ja Bangko Sentral ng Pilipinas, ovat joutuneet jatkuvasti kiristämään politiikkaansa suojellakseen valuuttojaan putoamiselta Yhdysvaltain keskuspankin järjettömän politiikan vuoksi.

Bank of Thailand ei todennäköisesti seuraa samaa polkua, koska maan valuutta on suhteellisen vakaa verrattuna alueellisiin vastikään. Jotkut ekonomistit odottavat seuraavan nousun tapahtuvan ensi vuoden jälkipuoliskolla.

 

SOURCEAasia Nikkei
Adam Judd
Adam Judd on TPN Median osaomistaja joulukuusta 2017 lähtien. Hän on kotoisin Washington DC:stä, Amerikasta, mutta on asunut myös Dallasissa, Sarasotassa ja Portsmouthissa. Hänen taustansa on vähittäiskaupan, henkilöstöhallinnon ja toiminnanohjauksen parissa, ja hän on kirjoittanut uutisista ja Thaimaasta useiden vuosien ajan. Hän on asunut Pattayalla kokopäiväisenä asukkaana yli yhdeksän vuotta, on paikallisesti tunnettu ja vieraillut maassa säännöllisesti yli vuosikymmenen ajan. Hänen täydelliset yhteystietonsa, mukaan lukien toimiston yhteystiedot, löytyvät alla olevalta Ota yhteyttä -sivultamme. Tarinoita lähetä sähköpostia osoitteeseen Editor@ThePattayanews.com Tietoja meistä: https://thepattayanews.com/about-us/ Ota yhteyttä: https://thepattayanews.com/contact-us/